Трябваше ли кабинетът „Борисов 3“ да актуализира бюджета за тази година заради продължаващите разходи за подпомагане на засегнатите от противоепидемичните мерки – два различни отговора на този въпрос чухме днес от бившия вече финансов министър Кирил Ананиев и новият служебен Асен Василев. На съвместната си пресконференция двамата коментираха състоянието на хазната.

„Сутринта за съжаление чух от президента изказване, че държавата е в тежко финансово състояние, едва ли не във финансова криза. На него му е простено, човекът не е финансист. Изпълнението на бюджета върви много добре, приходите вървят добре“, подчерта Ананиев.

По думите ми излишъкът на бюджета към 30 април (и след „най-тежките 4 месеца от годината“) е 115 млн. лв. при заложен дефицит за годината от 4,9 млрд. лв. Фискалният резерв е в размер на 8,8 млрд. лв. при сребърен фонд от 3,3 млрд. лв. и очаквано влизане на около 1 млрд. лв. по европейския инструмент SURE. „Бюджетът има кешова маневреност за посрещане на разходите, които предстоят“, категоричен беше бившият финансов министър.

Допълнителна „маневреност“ по думите му дава и малкото изтеглен до момента дълг – 800 млн. лв. при разрешени 4,5 млрд. лв.

„Ние направихме всичко възможно чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и създаване на буфер в него да посрещнем разходите, свързани с коронавируса до приключване на извънредната епидемична обстановка – 31 май““, допълни Ананиев.

„Сутринта възникна и въпросът защо не сме подготвили актуализация на бюджета – до последния момент се очакваше да се създаде нормално правителство, което ще има своя програма. Тази програма трябва да намери отражение в този актуализиран бюджет. Не е редно старото правителство, което си отива, да направи актуализация на бюджета без да знае какви са приоритетите и политиките на новото правителство“, заяви ексминистърът.

Той изрази увереност, че „бюджетът през тези 2-3 месеца ще е в състояние да поддържа финансирането на целия публичен сектор“, въпреки че служебният кабинет няма право да актуализира сметката.

Асен Василев не се съгласи напълно с думите на предшественика си на поста. „Актуализация на бюджета не е внесена в края на март, когато се е видяло, че пандемията продължава и ще продължи поне до есента предвид проблемите с ваксинирането в ЕС. Този момент е изпуснат, сега ще трябва да работим с наличните средства в бюджета“, заяви новият финансов министър.

Той все пак отбеляза, че от казаното до момента изглежда, че държавните финанси са в добро състояние. Ще бъдат направени конкретни справки за това и от думите му стана ясно, че резултатите от проверката ще бъдат публични.