„С ДПС имаме толкова връзка, колкото имат белите мечки с пингвините – едните живеят на единия полюс, другите – на другия“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ Филип Станев от „Има такъв народ“ по повод спекулациите, че зад първия проектокабинет, който предложи партията, се вижда сянката на  ДПС.

Той потвърди казаното по-рано от Ивайло Вълчев, че ИТН ще проведе разговори с други партии в новия 46-и парламент, преди да предложи нов състав на правителство.

„Ние сме длъжни да извървим пътят на разговори с други партии. Длъжни сме да го направим заради огромното доверие, което ни дадоха българските граждани“, заяви Станев. И уточни, че виждат като партньори формациите „Демократична България“ и „Изправи се БГ. Ние идваме“.

Представителят на ИТН уточни, че няма да се водят преговори за постове и личности, за да не се стига да проблемното назад в годините „разделяне на баницата“, което най-много дразни хората.

Относно представената от Слави Трифонов програма на партията при обявяването на първия проектокабинет той обясни, че това е много малка част от програмата им.

За реформата в правосъдието ИТН гледали в една и съща посока със съпредседателя на ДБ Христо Иванов. Те смятат, че прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт и да премине към изпълнителната.

Извинение към Ива Николова от „Пик“

Филип Станев обяви, че се извинява, искрено и без ирония, на журналиста от сайта „Пик“ Ива Николова за думите: „Много сте красива, много сте артистична, освен всичко останало. Наблюдавах внимателно вашето лице. Където се е намесила природата, медицината е безпомощна“.

Преди да се извини, той уточни, че не би нарекъл Николова „журналист“ и попита защо досега никой не е реагирал на обидите, изречени от нея и написани в „Пик“.

„Тази госпожа направи така през годините, че да се отдалечи тотално от обективността на журналистиката, а отделно от това създаде един модел, заедно с тази агенция „Пик“ и Недялко Недялков, който я управлява, на едно жълто говорене, на едно общуване, далеч от журналистиката“, коментира Станев.

Гледайте цялото интервю във видеото!