Освен с готов кабинет, „Има такъв народ“ са готови и с приоритетите в управленската си програма, стана ясно от телевизионното обръщение на лидера Слави Трифонов.

  • Първи бяха децата – „Има такъв народ“ обявиха, че ще бъдат построени достатъчен брой детски градини, за да няма недостиг на места в София и останалите градове на страната. 1 млн. таблети и лаптопи пък трябва да отидат в ръцете на всички нуждаещи се ученици и преподаватели Освен това ИТН си поставят за приоритет построяването на Национална детска болница.
  • Купуването на „толкова, колкото са необходими“ медицински и спасителни хеликоптери също ще са приоритет на ИТН.
  • Планът за магистралите е те да бъдат концесионирани и достроени – включително с АМ „Черно море“ не от Варна до Бургас, а от румънската до турската граница.
  • ИТН искат приватизация на Българската банка за развитие – 51% на стратегически инвеститор и 49% - през Българската фондова борса.
  • Като приоритет беше посочено и закриването на специализирания съд и спецпрокуратурата.
  • Голяма част от изложението на Трифонов беше свързано с обществените поръчки, чиято прозрачност трябва да бъде „рязко“ подобрена, освен това „порочната практика“ с плащането на големи аванси на изпълнителите и представянето на ремонти за аварийни вече няма да се случват. В оценителските комисии пък ИТН искат да има повече външни експерти.
  • „Има такъв народ“ залагат на съкращения в администрацията и дигитални услуги. На този фон, те ще се борят гласуването да е мажоритарно и електронно, а партийната субсидия – 1 лв.
  • Енергетиката дойде в края на изредените приоритети, но там Трифонов подчерта важността на интерконектора с Гърция, който трябва да бъде завършен.
  • ИТН са „за“ потвърждаване на заявлението на България за членство в ОИСР, еврозоната и Шенген.
  • Още в една организация Трифонов иска да види България – в Европейската космическа агенция. „Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да станат първите български астронавти в НАСА. Ще направим всичко възможно с тях да има и един северномакедонски астронавт“, обяви Трифонов.

Лидерът на "Има такъв народ" представи проектокабинет с премиер бившият министър Николай Василев. Математическият сбор от депутатите на ИТН и на останалите партии от протестите не дават нужните 121 гласа, за да се формира кабинет на мнозинството, коментира Трифонов, но добави и че коалирането вече е натоварено с негативи.

Снимка: btvnovinite.bg

"Думата коалиция се превърна в мръсна дума и то с пълно основание. Нагледахме се на подкрепа срещу постове, на подкрепа след задкулисни договорки - в нечий зайчарник или сарай, на златни пръсти, на исторически компромиси", каза Трифонов.

Слави Трифонов представи проектокабинета с думите, че начело на държавата най-после трябва да застанат почтени и достойни хора. Той добави, че управлението вече трябва да се случва през Народното събрание.