След като стана ясно, че „Има такъв народ“ ще направят ревизия на проектокабинета си, от партията на Слави Трифонов не обясниха дали пак ще преговарят с тримата служебни министри, с които първоначално не успяха да постигнат консенсус – министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката Кирил Петков и този на образованието – Николай Денков.

От там обаче уточниха, че са имали сериозни разминавания за финансовата политика. Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов посочи, че не са успели да постигнат консенсус с Василев, а останалите двама са се държали „по детски“ и са решили също да отклонят поканата, въпреки че не са имали конфликт по ресорните им теми.

От ИТН обясниха, че са предложили на служебния финансов министър да стане вицепремиер по еврофондовете и да отговаря пряко за борбата с корупцията. Но той е отклонил поканата заради разминавания в данъчната политика на партията.

„Асен Василев каза, че за него най-важно е да спрат мръсните пари и затова иска да се занимава с това. Ние се съгласихме напълно – трябва мотивиран човек за тази работа. Дори му предложихме на пряко подчинение разследването – да извадим Комисията от ДАНС и да му я сложим на пряко подчинение – като вицепремиер. В нито едно от интервютата си обаче не каза, че сме коментирали това“, заяви Йорданов.

Вече екс кандидатурата на ИТН за премиер Николай Василев също коментира темата. Той заяви, че не е работа на служебни министри да се произнася по темите: актуализация на бюджет, социална политика, данъчна политика.

Йорданов коментира и искрите, които се появиха между партията на Слави Трифонов, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Според него критиката от тяхна страна не е породена от кандидатурата на Николай Василев, а от факта, че ИТН са спечелили изборите.  

„Умният човек (б.р. визирайки съпредседателя на ДБ Христо Иванов) трябва да мисли какви са последствията от това, което казва. Бих искал да знам кой е врагът на този, който дойде и се изказа, че това е правителството на ДПС. Искам да знам кой му е враг – Слави Трифонов, ИТН или политическият враг – ГЕРБ и ДПС? Преди получихме безусловна подкрепа, без да имаме представен кабинет. Сега при представен кабинет – започват да се появяват условия и изисквания. Какво се промени за тези три месеца, ние сме същите и предлагаме същото“, допълни Йорданов.

Зам.-председателят на ИТН посочи още, че обещанията за бързо и лесно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев са лъжа.  

„Ако някой, влизайки в парламента ви каже, че ще смени Гешев – лъже. Лъже, защото практически не е възможно. Това е дълъг процес, който върви през смяна на Висшия съдебен съвет. В момента законът е такъв, че това  невъзможно“, посочи той.

Според него това може да се случи единствено, ако прокуратурата бъде извадена от съдебната власт.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!