"Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският и най-модерният кабинет в българския преход. Кабинетът, който щеше да работи с най-голяма скорост, непозната досега. Щяхме да предложим честно и професионално управление и това щеше да бъде правителство с ДНК на бъдещето".

Това каза Николай Василев на пресконференция във връзка с оттеглянето му като номинация за поста министър-председател. Той бе предложен от "Има такъв народ".

Василев благодари на „Има такъв народ“ и на Слави Трифонов за доверието по отношение на номинацията му, както и на всички, които са го подкрепили. По думите му, освен него, в този номиниран кабинет няма нищо друго общо с НДСВ.

По думите му положителният резултат е, че българското общество се е убедило, че нацията ни има немалко добре образовани, почтени и компетентни хора и добри професионалисти.

„Това е предизвикателство към всички политически сили в бъдеще да излъчват правителства поне на това ниво“, каза Василев.

„Три дни не само към мен, а и към останалите кандидат-министри се насочиха доста цунамита, но според мен те се неутрализираха взаимно и показаха, че може би съм равно отдалечен от всички. Не смятам, че съм пострадал от тези атаки. Една от критиките към мен през тази седмица е, че не съм ново лице. Това е вярно. Ако кандидатът за премиер беше нов, щеше да има друга критика – че той няма управленски или административен опит. Друга критика бе, че съм бил от НДСВ. Това нито го отричам, нито ме обижда. Не се разграничавам от това си минало, а се гордея, че съм бил част от поколението държавници, което вкара България в НАТО и ЕС“, заяви Николай Василев.

Той обаче се чувства обиден от друга критика, а именно, че е бил продукт на ДПС, защото е участвал в тройната коалиция.

„Бил съм част от нея не, защото съм ляв или имам нещо общо с ДПС, а защото нямаше каква друга коалиция да гарантира влизането на България в ЕС. Също така съм единственият човек в България, който навремето е уволнил Делян Пеевски“, припомни Василев.

Той припомни и „че е загубил главата си“ в Министерството на икономиката, когато се опитал да приватизира „Булгартабак“ със западни инвеститори.

„Години по-късно „Булгартабак“ бе закупен знаете от кого, но днес го няма, така че по тази тема моята съвест е чиста“, допълни той.

Николай Василев бе категоричен, че не е зависим нито от ДПС, нито от някакво задкулисие.

„Най-озадачен и разочарован съм, че получих най-много атаки именно от десния сектор, защото това според мен са мои съмишленици и приятели. Считам това за приятелски огън. През целия си живот съм се определял като десен реформаторски икономист и вероятно съм по-голям реформатор от много хора, които искат да се нарекат десни“, каза още Василев.

Той сподели и някои от основните ценности и приоритети, които е бил готов да отстоява като евентуален премиер.

  • Западна ориентация на страната;
  • Върховенство на закона, а не закон за човека на върха;
  • Свобода за медиите;
  • Свобода за бизнеса;
  • Парламентарна република.

По думите му най-големият проблем за българската икономика е съдебната система. Като икономист той е изготвил документ, наречен „Модернизирай България“, свързан с икономическите приоритети на страната. Той е от 68 страници и в него има около 300 приоритета.

Николай Василев изброи пет от тях:

  • Намаляване на данъците – данък печалба от 10 на 9%; данък върху доходите на физически лица от 10 на 9%; данък върху доходите от банкови лихви от 8 на 0%; намаляване на ДДС – единна ставка за всички сектори от 20 на 18%, но ДДС за международен туризъм само 5%;
  • Бюджет за 2022 г. без дефицит;
  • Ноу-хау за подобряване на прозрачността на обществените поръчки и борбата с мръсните пари;
  • Пенсиите да се повишат с 35%;
  • Рязко да се повишат заплатите на лекари, медицински работници, университетски преподаватели и учители.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!