Шанс за нов живот може да получи една от емблемите на Варна. Сградата на бившата Софийска банка, която се руши от десетилетия, има нов собственик, който обещава да върне някогашния и блясък. 

Снимка: btvnovinite.bg

Преди 100 година най-изявеният варненски архитект от началото на миналия век Дабко Дабков строи своя шедьовър на централата улица „Преслав". Така се появява сградата на Софийската банка.

Поръчана е от предприемачите братя Илчеви, а уникалната украса е дело на скулптора Кирил Шиваров.

Снимка: btvnovinite.bg

„В случая той украсява на нивото на сградата с една алегорична композиция, която представя древноримския бог покровител на търговците и банкерите Меркурий, възседнал орел", обяснява краеведът Християн Облаков.

Снимка: btvnovinite.bg

Сградата за кратко е банка, после става хотел. През социализма тук е Държавната спестовна каса. След промените е изоставена и започва да се руши. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Сградата е частично самосрутена и колкото времето минава, толкова повече средства ще са нужни за възстановяването й", констатира Димитър Стефанов, председател на Съюза на архитектите във Варна.

Снимка: btvnovinite.bg

Отвътре сградата е в тежко аварийно състояние. Запазено е само вътрешното стълбище, а на места дори таванът се е срутил.

Зданието вече има нов собственик. Плановете му са да реставрира фасадата в оригиналния ѝ вид, а срутената част да бъде изградена наново.

„Функцията й така или иначе е обществена, ще стане офис сграда, то и преди е била обществена - банка.", казва главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Зданието вече е обезопасено. Предстои да започне същинският ремонт. Очаква се до началото на 2020 г. той да приключи и бившата Софийска банка отново да приема посетители - с нова визия и нова функция.

Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.