Събориха почти до основи емблематичната "Къща с папагалите" във Варна. Реставраторите уверяват, че ценният паметник на културата ще бъде напълно възстановен.

Снимка: btvnovinite.bg

През 1922 година известният архитект Стефан Венедикт Попов строи един от шедьоврите си - "Къщата с папагалите" в редкия стил сецесион. Името идва от барелефа на двете редки птици на фасадата.

"Определено е екзотика и това е единственото място, където архитектът добавя екзотични птици", смята Християн Облаков, изследовател на стара Варна.

Емблематичните папагали се намирали на върха на фасадата. Тях вече ги няма, но е взета точна отливка и ще ги възстановят в автентичен вид.

Къщата е строена с вар и пясък - комбинация, която не удържа дълго на времето.

"Там, където бяха папагалите, каквато и реставрация да бяхме направили на тези релефи, нямаше да издържи и след 2 години щеше да се напука и падне", обяснява Константин Угринов, реставратор в Исторически музей - Варна.

Сградата ще бъде възстановена със съвременни материали, а автентичната фасада - на 2 метра пред новата част.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ако има място за шега - зимата екзотичните птици отлитат на юг, надявам се на пролет да се върнат и да си кацнат по местата", отбелязва Виктор Бузев – главен архитект на Варна.

А варненци се опасяват още, че дори по всички стандарти, зданието пак трудно ще се впише сред новите кооперации и бизнес сгради, изникнали около него.

Снимка: btvnovinite.bg

Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.