Неясна остава съдбата на една от първите банкови сгради - тази на Земеделската банка в Търговище. Пари за ремонт - няма.

Създадена в началото на миналия век Българската земеделска банка подпомага бизнеса на хиляди земеделци.

Снимка: bTV

"Българска земеделска банка е била двигателят на стопанските процеси в България през 10-те, 20-те и 30-те години на ХХ век, защото благодарение на Земеделската банка са финансирани и кредитирани земеделските производители в страната", коментира Тоня Любенова, Регионален исторически музей - Търговище.

Снимка: bTV


През социализма красивата сграда става обреден дом и пионерски център. Последно до преди 15 години сградата се е използвала за офис на банка. Оттогава се руши.

Снимка: bTV

Преди 3 години авариен ремонт спасява банката от пълна разруха, защото таванът тече, а мазилката пада. Търси се обаче генерално решение.

"Бяхме поканили реставратори и специалисти, за да ни консултират за бъдещето на сградата, които оцениха ремонта на около 3 милиона лева", каза Дарина Димитрова, гл. архитект на Търговище.

Снимка: bTV

Сума близка до целия бюджет на общината. Търси се и концесионер, който да я стопанисва, като в замяна да ремонтира сградата.

"Бъдещето на тази сграда го виждам като някакъв детски център, дом за радостни ритуали или картинна галерия", заяви  Димитров.

Снимка: bTV


Евросредства също не могат да влязат, защото основно изискване е сградата да изкарва пари в бъдеще, а с обществени функции това е трудно постижимо.

Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.