За 8 минути е изгорял из основи автобусът на автомагистрала "Струма", в който загинаха 45 души. Утре се навършват точно две години от един от най-големите инциденти, случвали се в страната ни.

Към днешна дата разследването е приключило. Основната версия е човешка грешка.

23 ноември 2021 г. малко преди 3 часа през нощта автобус, в който има повече от 50 пътници, самокатастрофира на АМ „Струма“, а след това избухва в пламъци.

В автобуса са и роднини на Камуран. Включително 16-годишният му син - Елмедин.
„Снахата и моето дете загинаха, а брат ми е един от спасените“, каза Камуран Паязитовски.

Разследването за трагедията приключва буквално месеци след случилото се.

Човешка грешка е основната версия на разследващите. Според експертиза шофьорът е карал със 108 км в час по време на сблъсъка, при разрешени 90 км в час.

„Времето, в което той е видял мантинелата и се е опитал да реагира е само 1,8 секунди, което е недостатъчно и не е могъл да реагира заради тази висока скорост“, заяви говорителят на Националната следствена служба (НсЛС) Мариан Маринов.

Според разследващите автобусът се е възпламенил за минути.

Адвокатът на част от семействата на загиналите и пострадалите смята, че вината не е само на шофьора.

„Всичките знаци, които ги е нямало и не са били изградени, както трябвам пътната настилка, която е заблуждавала шофьора, че трябва да влезе в отбивка, а той си е мислил, че това е завой. Това е основната причина за настъпилия инцидент“, каза адвокат Николай Димитров.

Дали всичко в участъка е било изрядно в нощта на инцидента, от Пътната агенция не отговориха конкретно.

„За тежкия пътен инцидент на АМ "Струма" от 23 ноември 2021 г. компетентните институции за установяване и произнасяне на причините за инцидента са правораздавателните органи“, съобщават от АПИ.

Но заявиха, че след случилото се са направени редица промени. А на семействата на пострадалите и загиналите вече е платено обезщетение от застрахователите, което възлиза на около 81 000 евро. И докато близките очакват цялата истина да излезе,  то им остава надеждата, че животът ще победи смъртта. Няколко месеца след трагедията, големият брат на загиналия Елмедин става баща на малкия Елмедин.

„На него го кръстихме, за да може поне малко да ни успокоява“, каза Камуран Паязитовски.