Водещата версия за инцидента на АМ „Струма“, при който загинаха 45 души, а други седем са ранени, е човешка грешка. Това каза на брифинг директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Тиражират се версии, че са пренасяни туби с гориво и това са причините за пожара. Тази версия е изследвана, но категорично отхвърлена от нас. На местопроизшествието са намерени три туби. В тях има само остатъци от нафта. Не са били пълни и не са се възпламенили – тоест пожарът не е възникнал от тях“, обясни Сарафов.

Той бе категоричен и че не става въпрос за терористичен акт.

"Мнението на автоекспертите е, че към момента движението в посочения участък е зле организирано. Мантинелата, на която буквално се е нанизал автобусът, е опасна и е способствала за настъпването на инцидента. Тези обстоятелства също ще бъдат изследвани, а именно, ако е имало човешка грешка, дали е била улеснена и за нея е способствала лоша организация, лоша сигнализация и лоша маркировка", поясни още Сарафов.

Относно тиражираната версия, че катастрофата е предизвикана от взрив, вследствие на който той е напуснал пътното платно, той обясни, че до момента няма такива данни.

„Чут е изключително силният удар на автобуса в мантинелата от дясната страна на пътя. Така наречената мантинела на островното пространство, на която не ѝ е там мястото изобщо. Взрив не е имало, имало е само интензивно горене“, категоричен бе Борислав Сарафов.

„Телата, намерени от нас на местопроизшествието, бяха 44. И към момента изследваните тела на загинали от катастрофата са 44. Тъй като граничните контрол е фиксирал 52-ма пътуващи в автобуса, включително шофьорите, то остава изводът, че някой от пътниците се е прекачил в друг от общо четирите автобуса на тази туристическа фирма. Тепърва това ще бъде установено и към момента представлява загадка за нас“, заяви Сарафов.

„До момента съм преброил поне 15-20 очевидци на инцидента на АМ „Струма“, а всъщност няма нито един. По делото са разпитани двама от пътуващите в автобуса, които са били будни към момента на инцидента и дават изключително точни показания за събитията в трагичната нощ. И двамата дават обективна информация, разпитани независимо един от друг. Показанията им се препокриват напълно, при което ги приемаме за абсолютно достоверни и коректно изложени“, уточни той.

В момента се разпитват още двама от пострадалите в „Пирогов“, които са в добро психическо състояние предвид преживения шок.

По делото са назначени и експертизи, някои от заключенията са вече готови. Аутопсиите също са готови.

„Те показват, че всички пострадали са загинали основно от задушаване вследствие на избухналия пожар, а не от травми при катастрофата или от разкъсвания при взрив“, обясни Сарафов.

Още днес ще се провери кой от страна на митническите власти е пропуснал автобусът, който не е бил с изрядни документи.

„Ако има нарушения и те съставляват престъпления, ще вземем необходимите мерки според нашите компетенции. Ако има нарушения, които са дисциплинарни, ще уведомим Агенция „Митници“. Няма да се поколебаем да санкционираме, ако някой не е изпълнил служебните си задължения и с това е допринесъл за тази огромна човешка трагедия“, заяви директорът на Националната следствена служба.

Предстои още утре екип от следовател и прокурор да заминат за Скопие. В рамките на утрешния ден те ще получат изготвените ДНК профили от роднини на загиналите. След получаването им може да се съпоставят ДНК профилите, които са взети и изследвани от нашите съдебни медици и по този начин могат да се идентифицират имената на жертвите. След това телата ще бъдат транспортирани в Северна Македония и предадени на близките им.