Ново археологическо откритие у нас. Появи се първото писмено доказателство, че римската колония Деултум е имала пристанище.

Преди 1800 г., на около 20 километра край сегашен Дебелт, са акостирали римски кораби. Доказателство за това е надписът от римски саркофаг.

Снимка: bTV

"Саркофагът е изработен за корабособственик или капитан на кораб, с което красноречиво ни доказва, че Дебелт има пристанище, че е пристанищен град“, каза Красимира Костова , управител на резервата Деултум-Дебелт.

Надписът е от II – III век след Христа и е на гръцки език в голямата римска колония.

Това са римските терми в Дебелт, а там е намерена плочата с надпис, на която археолозите се натъкват след проливни дъждове.

Снимка: bTV

През годините на разкопки и проучвания археолозите са намирали доказателства като монети с изображения на кораби. Части от мидички и стриди, и други.

"Има амфори, които са открити на склад, които са били транспортното средство на стоките навремето и то основно с корабите, което е едно от най-силните доказателства, че освен пристанище, тук е имало и голямо тържище", обясни Дори Тодорова, уредник експозиции.

Снимка: bTV

Откритието е направено от Националния археологически резерват Дебелт и е потвърдено от епиграфа Николай Шаранков.

Учените очакват с нетърпение новия археологически сезон, тъй като в древната римска колония Деултум има още много за изследване.