Министрите на отбраната и на икономиката предлагат на правителството преговори със САЩ за нов тип боен самолет. Това обяви на пресконференция днес зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, ръководител на политико-военната група по проекта за изтребителите.

В началото на ноември в Министерството на отбраната постъпиха оферти от три държави: от САЩ за нов F-16, от Швеция за „Грипен” и от Италия за втора ръка „Юрофайтър”.

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха в Министерския съвет доклад за резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия и политико-военната група.

В последните дни имаше засилена дипломатическа активност по отношение на офертата на американската страна и вчера държавният департамент излезе с официално съобщение, че очаква окончателното решение на българските власти. Шведското предложение пък беше подобрено с два самолета за същата цена от 1,8 млрд. лв. с ДДС.

Докладът не е секретен и е публикуван на сайта на Министерството на отбраната. Може да го видите тук.

Предложението на Швеция за самолет „Грипен” получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – „Оперативна ефективност”.

Предложението на САЩ за F-16 получава най-висока оценка по критерий „Срок на експлоатация”. 

Предложението на Италия за употребяван самолет „Юрофайтър” получава най-ниски оценки по тези критерии.

Каракчанов каза, че се сменя подходът и се минава на директни преговори с американската страна, защото само така може да се подобри офертата и цената. 

„Това е един от въпросите, който беше препъни камък – американското законодателство не предоставя доста голяма част от информацията, преди да започнат директни преговори правителство – правителство Подобряване на цената може да се постигне само при директни преговори", уточни министърът на отбраната.

Ако не се договори с американската страна, може да се премине към директни преговори с другите участници.

В анализа на подобрените оферти се посочва, че офертите за „Грипен” и „Юрофайтър” са обвързани с доставка на оборудване по договори с трети страни и няма данни дали предвидените средства ще стигнат за купуването на въоръжението към самолетите.

Ако сега върнат проекта отначало, ще отнеме година и половина и няма гаранция дали няма пак да зацикли, аргументира се министърът.

Командирът на ВВС ген. Цанко Стойков обяви, че протоколът е изготвен на два етапа: експертната група и окончателен протокол. Придържали се към обективност и безпристрастност на страните, подчерта ген. Стойков.