България се е ориентирала към придобиването на нови бойни самолети. Политико-военна група ще договаря подобряването на офертите. 

Експертната работна група ще анализира постъпилите предложения на 1 октомври за две работни седмици – до 19 октомври, и трябва да завърши работата си с протокол, който ще бъде предаден на политико-военна група, определена със заповед на премиера Бойко Борисов за водене на преговори. Днес той обяви, че не е гледал офертите и препоръчва пилотите да си кажат мнението. 

Снимка: btvnovinite.bg

България се е ориентирала към придобиване на нов изтребител, коментира премиерът Бойко Борисов по повод постъпилите оферти за превъоръжаване на Военновъздушните сили.

„Аз държа да са нови, за да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че карат нещо сигурно, добро, и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят с всеки във въздуха”, подчерта Борисов. 

Амбицията е била за повече участници, за да има по-голяма конкуренция, коментира пред bTV военният министър Красимир Каракачанов.

„Спорът е актуален, доколкото опира цялата работа до това какви пари и какви финансови възможности имаме”, отбеляза той.

Каракачанов обясни, че очаква подобряване на офертите на по-късен етап, когато експертната комисия приключи работа на 19 октомври с анализа на предложенията. 

Две от предложенията за нов самолет на българските Военновъздушни сили вече бяха публично представени.

Американската компания „Локхийд Мартин” представи офертата си за Ф-16 Вайпър. Към момента има доставени 4500 Ф-16 по света, а от последната модификация на изтребителя – „Вайпър”, има поръчани в 2 държави.

Шведската компания „Сааб” представи модела на „Грипен CD”, който ни се предлага. От него са произведени близо 300 бройки за 6 държави.

Ето какво обявиха компаниите за предложенията към България:

Шведското правителство и производителят на „Грипен” – „Сааб”, са предложили 8 нови самолета, като първите 4 ще бъдат доставени до 2 години след подписването на договора. 

„Това е истински модерен многоцелеви самолет и еволюира непрекъснато с най-модерните технологии – без аналог сред нашите конкуренти, които правят големи стъпки на 10-15 години. Ние правим обновяване на всеки 2 години. Второто –  цената за експлоатация е много ниска за следващите 30 години, което е ключов въпрос”, каза Юнас Йелм, старши вицепрезидент на „Сааб”.

Американската компания „Локхийд Мартин” представи офертата си, като показа тренажор на последната модификация на Ф-16, блок 70-72, „Вайпър” в София.  

„Имаме 4 клиенти преди вас, които вече са заявили, че искат да модернизират системите си с новата авионика и радар. Тя е най-съвременната и идва от Ф-35. Вече е сключен договор за 400 и след като открием новата производствена линия, сме убедени, че ще се справим със сроковете за доставка на българското правителство”, коментира Рандъл Хауърд, директор „Бизнес развитие”, Ф-16, „Локхийд Мартин”.

„Сааб” предлага индустриално сътрудничество и трансфер на технологии за 4 български компании в отбранителната индустрия.

„Локхийд Мартин” също са готови за индустриално сътрудничество според нуждите на Военновъздушните сили.