Общопрактикуващите лекари вече ще имат право да издават направления за PCR тестове. Новината дойде в деня с рекордно голям брой новозаразени - 436 души.

Това ще се случва при строги критерии, изготвени от БЛС, Министерството на здравеопазването, НЗОК и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Възможността ще влезе в сила след подписването на анекс към Националния рамков договор. 

Дотогава направления ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния.

Правото си да назначават изследване ще запазят и след промените в Националния рамков договор. 

Успоредно с това организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон.

Д-р Деница Даскалова приветства промяната, защото най-честите оплаквания на пациентите й са именно грипоподобни.

„Това ще ни даде възможност да обхванем по-голям брой пациенти и евентуално хора, които биха били носители на заболяването“, на мнение е тя.

На среща между здравния министър Костадин Ангелов с представители на БЛС, НЗОК, РЗИ-София град, столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб са дискутирани още обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, текущите данни за разпространение на коронавирусната инфекция, както и действащите противоепидемични мерки.

„На този етап не се налага втвърдяване на мерките. Продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

  • Ангелов: Не се налага промяна в мерките заради новия вариант на вируса
  • Заведения на бунт срещу затварянето: Ще ескалира ли напрежението?
  • Лекар: Пациентите с онкологични заболявания трябва да се ваксинират
  • 566 са новите случаи на зараза с COVID-19
  • Кантарджиев: Новият вариант на COVID вече е у нас
  • Почти 27 000 работници от затворени бизнеси още чакат помощта от 24 лв. на ден за декември
  • Въпросителни за маските: Кои ни пазят ефективно - медицински, текстилни и на каква цена?
  • Франция изисква отрицателен PCR тест за всички граждани на ЕС, включително от България
  • За ползите от ваксината: Висши държавни служители на крак при учителите в с. Бояджик
  • Лекари от COVID отделение четат стихове за любов и надежда на пациентите си