Ползването на все повече услуги може да се обвърже с отрицателен PCR тест за коронавирус.

Вчера, например, авиоиндустрията поиска да се тестват всички пътници, така че да не се подлагат на карантина. Тестването обаче остава скъпо. 

Проверка на bTV в големи частни лаборатории показва, че цената на теста варира от 90 лева в някои държавни болници до 120 в частни лаборатории.

Резултатът е готов от 24 до 48 часа. Когато тестовете се правят експресно - до 1 час - цената може да скочи до 190 лева. PCR тестовете са достъпни за граждани от края на март и досега не са поевтинели значително.

Във водеща частна лаборатория в София стандартният PCR тест за коронавирус е 100 лева. 

Приблизителна разбивката на цената, според управата, е около 50 лева за реактиви, взимане и транспортиране на пробата. Останалото e за заплати, апаратура и печалба, разказва д-р Благовеста Пенчева, която е медицински директор.

„PCR тестът е известен с това, че консумативите са им скъпи. И когато този PCR тест е нов и сложен, и отговорен за определяне, по-прецизно се произвеждат консумативите за него. И тогава този консуматив е още по-скъп. Също така има консуматив за апаратурата. От началото на пандемията сме купили 4 нови апарата, и сме поръчали два нови. И разходът за персонал също не трябва да се пренебрегва, защото той трябва да е мотивиран, да приеме пациентите, да ги обслужи. При нас работата за прием на пациентите и допълнителната работа по самите анализи се заплаща допълнително”, допълва тя.

В друга столична лаборатория, където цената е с 10 лева по-висока, обясняват, че най-големият разход от изследването са заплатите на персонала, които са увеличили драстично, почти двойно, тъй като вече работят денонощно, в почивни и празнични дни.

Причината - пробите се обработват ръчно от специалистите, в продължение на няколко часа, а работата е трудоемка, в риск от заразяване с коронавируса, разказва д-р Недялко Калъчев, управител на частната лаборатория.  

„Практически в момента, в нашата страна няма нито един автомат, който може да работи, да прави автоматичен анализ от първичната проба до резултат. Нямаме такъв, което води до това, че всички лаборатории да работят много ръчен труд. Ако вземем варианта, че лабораторията има 80 проби, това означава, че един човек трябва да застане в бокса, с маска и очила, и 80 пъти да вземе всяка епруветка, да я сложи на едно устройство, което я разбърква, след това пипетира, да затвори, да смени връхчето, и така 80 пъти. Така, ако ние говорим за 80 проби, човекът, който трябва да ги направи, трябва минимум 4 пъти по 80 пъти, той да капе. Всичко това сериозно маскиран, в среда, в която не е редно да има климатик.”, посочва д-р Калъчев.  

Един от най-големите вносители на реактиви за коронатеста обяснява, че цената, на която доставят един комплект на лабораториите срещу между 25 и 30 лева - според класа и производителя. Цената включва два кита с реактиви за екстракция и за детекция, тампоните за взимане на пробата и транспортна епруветка за нея. 

„Има свръх търсене и много голямото производство изисква доста допълнителни разходи от компаниите. Също така имаше и карантини в много части от света, по-малко работници. И така на практика една бройка от продукта излиза по-скъпа в такъв момент, на толкова голямо търсене. Имаше и този момент някои компании решиха, че могат да направят дивидент и започнаха да продават на по-високи цени, заради огромното търсене”, уточнява Александър Дечев, който е управител на фирма за диагностични изделия. 

Доцент Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН още преди няколко месеца е получил оферти за реактивите от водещи производители от Южна Корея и Турция, които проучвали пазара у нас - цените варирали от 10 до 18 лева на брой. Според него цените в лабораториите за PCR тест са високи.

„Тези цени не отговарят на реалностите в нашата страна. Аз смятам, че ценaта е безумна. Ако ставаше въпрос за държавна политика, държавата трябваше да се свърже с производителите, и изобщо да не се минава през всички тези нива на посредници. Би трябвало около 50-60 лева да е цената на теста. Даниел Дефо го е написал много добре – пир по време на чума”, обяснява Чорбанов. 

Проверка на bTV показва, че в Гърция цената на теста е между 70 и 100 евро, в Северна Македония - 65 евро. В Германия - между 140 и 260 евро в зависимост от провинцията, а във Великобритания може да достигне и 150 паунда. 

На този фон в Турция е 250 лири, което е под 60 лева. Това е цената на РСR теста, който се прави на входа на Турция, непосредствено до граничния пункт "Капъ Куле". Инвестицията е на три болници, една от които е "Тракия" в Одрин.

Според собственика Орхан Язган, помощта на държавата е в предоставяне на терена, а, вместо наем, мобилната лаборатория е длъжна да прави до 30% безплатни тестове на рискови групи, посочени от държавата, като полицаите, например.

„Държавата е определила минимална цена на теста. В момента тя е 250 турски лири. Преди два месеца беше 111  лири. И ние на "Капъ Куле" работим на тези минимални цени.”, обяснява Язган. 

Цената в болница в Одрин вече скача двойно.

У нас - от някои от лабораториите прогнозираха, че PCR тестовете може да поевтинеят с 20 процента още следващия месец, заради намалената цена от доставчиците на консумативи в последните седмици.