„Няма да позволим да има повишение на цената на тока, каквито опасения се изказват. Предвиден е модел, с който тя ще се запази за битовите потребители“, каза преди заседанието на Министерски съвет премиерът Николай Денков.

Повод за притесненията са именно законови промени, които предвиждат пълна либерализация на пазара и са задължително условие, за да получим парите по Плана за възстановяване.

„Искам да уверя всички български граждани, че това няма да се случи. Предвиден е модел на ценообразуване, който ще запази цената на битовите потребители до средата на 2024 г. без промяна. Ако след това се налага промяна, тя няма да е повече от няколко процента“, обясни той.

Николай Денков коментира и Плана за възстановяване и устойчивост.

„На 1 септември започва новата парламентарна сесия на Народното събрание. Ние използвахме август, докато другите са на почивка, за да подготвим последните законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Последните два от тях ще ги внесем в първите дни на септември. Един от тях - Законът за енергетиката, предизвика притеснение“, заяви премиерът.

Готвените законови промени предвиждат либерализация на пазара на едро, премахването на Националната електрическа компания като обществен доставчик и въвеждане на модела - електроразпределителните дружества да купуват електрическа енергия за бита директно от борсата. Енергийният регулатор вече предупреди, че подобни промени няма как да не се отразят и в сметките ни за ток и призоваха за по-плавен преход.

„Вместо балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, предложеният модел, при настоящата пазарна ситуация ще доведе до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още на 01.01.2024 г. или отложено най-късно на 01.01.2026 г., ако не се предвиди механизъм за осигуряване на допълнителен финансов ресурс“, заявиха оттам.

Изчисленията на комисията показват, че ще са нужни 1,4 млрд.лв. на година, за да се покрият разликите между цените на регулирания и на свободния пазар.

„Няма причини да се притеснявам, че най-малко за ценовия период, каквато и да е разликата, накрая в крайната сметка на потребител няма да я има“, каза енергийният министър Румен Радев.

Крайната дума за промените имат народните представители.