Фирмите изчисляват, че увеличението е 350%. Експерти предупреждават, че това може да доведе и до по-висока цена на тока за бита

Работодатели сигнализираха за драстичен скок в цената на тока за бизнеса на свободния пазар. Те предупредиха и премиера за шоковото увеличение, а отделни предприятия ограничиха временно производството си. Само за ден цената на тока на енергийната борса в пиковите часове е скочила 3 пъти.

Стойността на мегават час в понеделник надхвърли 250 лв. Фирмите изчисляват, че това е 350% увеличение. Макар че сега цената върви надолу – токът остава значително по-скъп. Около 130 хил. компании на свободния пазар ще получат по-високи цени в договорите си от януари. В момента електроцентралите продават енергията с 12% по-скъпо.

Ако тенденцията се запази, експерти предупреждават, че това може да доведе и до по-висока цена на тока за бита от 1 юли. Според регулатора е рано за подобни спекулации.

Работодатели споделят, че при завод с капацитет от 250 служители, спирането на работа води до загуби от 8 000 лв. на ден, а фалит е възможен след седмица в подобен режим.

От Българската независима енергийна борса обясниха, че не могат да влияят на цените, според тях – увеличението е заради повишеното търсене на електрическа енергия.

Снимка: btvnovinite.bg


Според бизнеса обаче на свободния пазар има монопол и няма реална конкуренция. Предупреждават, че ако ситуацията не се нормализира това ще увеличи инфлацията и ще „изяде” парите за по-високи заплати. 

Цените на борсата косвено влияят и на тарифите за бита. Според регулатора обаче до юли, когато се определят новите цени, ще се неутрализира ефекта от поскъпването сега.

Снимка: btvnovinite.bg


Регулаторът вече проверява за манипулации на цените на борсата и през януари ще стане ясно има ли основания за разследване.