По-ниска цена на тока, намаляване на трафика, спиране на вредните производства и газификация са мерките за справяне със замърсяването на въздуха, които се ползват с най-голяма подкрепа в ново проучване на агенция АФИС.

Снимка: btvnovinite.bg

С най-голяма преднина е намаляването на цената на електроенергията (55,6% подкрепа), а ограничаването на трафика е почти 20 пункта по-назад (с 38,9%). Почти равен е броят на тези, според които по-малко индустриален дим и по-добър достъп на домакинствата до отопление с природен газ ще направят въздуха по-чист – съответно 22,9% и 20,3%.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон, над една трета от запитаните смятат, че населеното им място става с все по-мръсен въздух, а над половината са на мнение, че положението не се променя. Едва 12 на сто отчитат подобрение.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-критични са хората от големите градове, които имат по-висок доход.

Авторите на изследването посочват, че тези от запитаните, които оценяват качеството на въздуха като влошено, имат по-голяма чувствителност към проблема с прекалено многото коли и той е почти толкова важен, колкото високите цени на тока.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това подсказва, че най-силно действащият фактор през последните години е все по-силната доминация на личния автомобил над обществения транспорт”, коментират от АФИС.

Социолозите констатират, че проблемите с мръсния въздух и причинената от него смъртност са резултат от цялостния отказ от активна урбанистична политика – занемаряване на транспорта, масов внос на стари автомобили, тласкане на по-бедните към отопление на твърдо гориво и т.н.