Официално тържествено начало на 46-ото Народно събрание. Депутатите вече внесоха и първите си законопроекти.

Точно в 9 ч. доайенът на парламента откри първото заседание. Народните представители положиха клетва и избраха новия председател.

Депутатите вероятно няма да почиват това лято.

Вече са внесени и първите девет законопроекта и първите искания за изслушване на изпълнителната власт.

Президентът заяви, че очаква съставянето на редовен кабинет и нарече днешния ден „Денят на надеждата“.

Преди клетвата

От партия „Има такъв народ“ влязоха заедно през парадния вход и бяха лаконични за бъдещото управление.

От ГЕРБ и СДС обаче не възлагат големи надежди за новото правителство.

На въпрос на bTV дали БСП е възможно да подкрепи правителство на „Има такъв народ“, като не влезе в зала, когато се гласува, Румен Гечев отговори лаконично – „Такива циркове БСП не прави!“.

„Демократична България очакват диалог, а ДПС засега изчакват.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ държат на приоритетите си.

Междувременно някои депутати срещнаха спънки. За да бъдат допуснати в сградата се наложи НСО да ги разпознава по снимки.

Какво се случи в залата?

За втори път само за малко повече от три месеца най-възрастният депутат в парламента Мика Зайкова откри първото заседание на парламента. „Суверенът каза, че не дава мнозинство на нито една партия. Каза ни работете заедно, за да осъществите мечтите на България, а мечтите трябва да се сбъдват“, каза тя от трибуната.

Последва традиционното полагане на клетва.

„Има такъв народ“ заговори за правителство и обещаха разговори. Другият вариант е отново на избори. „Когато президентът Радев даде мандат, ние ще предложим кабинет, ще проведем разговори за политиките, които трябва да се провеждат. Така че в следващите 14-15 дни, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за постове са верни, би трябвало да има правителство“, каза Тошко Йорданов от парламентарната трибуна.

ГЕРБ казаха, че са готови да са опозиция.

Лидерът на социалистите заяви, че БСП е готова да поеме третия мандат, ако той дойде при тях.

„Демократична България“ отправи и критика – „Г-н Гешев за поредно откриване не смее тук. Надявам се това да е знак за подаване на оставката му. Сарайският модел има върхово постижение сега, но се надявам да остане последно в управлението на Борисов“, каза Христо Иванов.

От ДПС реагираха – „Имате комплекси от миналото, не ги адресирайте към другите“, отвърна Мустафа Карадайъ.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ са готови на разговори за ново управление.

Този път депутатите почти се събраха за обща снимка пред парламента.

Кои са новите шефове на Народното събрание?

Независимо, че председателят на парламента премина от 45-ия в 46-ия, този път Ива Митева не получи подкрепа от всички народни представители.

Снимка: БГНЕС

Шестима души бяха избрани за зам.-председателите на НС – по един от всяка една партия в парламента.

Това са Виктория Василева от „Има такъв народ“, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от „БСП за България“, Атанас Атанасов от „Демократична България“, Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„Аз не виня никой колега, това все пак е избор. Това, което мен ме радва, че всички заявиха, че нямат против кандидатурата и личността“, каза тя.

Георги Кадиев от гражданската квота на социалистите единствен пусна глас против. „Това беше по-скоро символ как не трябва да се избира председател, при липса на всякаква комуникация и за мен това избиране е символ как ще бъде избрано правителството – котка в чувал“, каза той от трибуната.

Председателстващата Мика Зайкова за втори път предаде щафетата на съпартийката си Ива Митева. „Пожелах на Ива да стои четири години на този стол“, каза тя.

След като се снима за спомен на стълбите на Народното събрание Ива Митева обяви, че доколкото произтича от задълженията й, тя лично ще търси подкрепа за проекто-кабинета на „Има такъв народ“.

Колко дълго Ива Митева ще остане на позицията пръв между равни зависи от това дали ще се стигне до съставяне на правителство в рамките на 46-ото събрание.