„Искрено пожелавам успех на управляващите, но и ги предупреждавам – България не може да си позволи ново безвремие. Бъдете на висотата на своята отговорност“, каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на първото заседание на 46-ото Народно събрание.

„Промяната минава през политическа мъдрост, държавническо мислене и експертен капацитет. Ако вместо от джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето“, каза още Карадайъ.

Той допълни, че час по-скоро трябва управляващите да посочат своите приоритети и да се представи управленска програма, която да е с ясни и къси срокове.

„Успехът изисква жертви и всички ние трябва да сме готови за това. Вярно е, че реформите изискват по-голямо доверие, каквото не предполагат изборните резултати. Невъзможно е това да се случи ако не се получи консенсус между управляващи и опозиция на базата на диалог и взаимно уважение“, каза още Карадайъ.

От ДПС призозават за такъв консенсус и Кардайъ обяви, че са готови на диалог.

В първото си обръщение от трибуната, лидерът на ДПС отговори и на Христо Иванов. „Назидателният тон не отива на вицепремиер, обвиняващ в корупция властта, в която самият той е участвал“, каза Карадайъ.

Той допълни също, че партията на олигархията и на медийните монополисти не бива да има назидателен тон.