България е в криза, като причина за това е корупционния модел на управление – тук не говорим просто за крадене, а за суспендиране на републиката и на националния суверенитет. Това подчерта в декларация в началото на новия парламент съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

По думите му корупционният модел „има своите корени в тоталитарния режим, в продължаващото влияние на служби и структури на тоталитарния режим, той е инкорпориран в т.нар Сарайски модел и има своето върхово проявление в управлението на Бойко Борисов.

„Корупцията в България ерозира българския суверенитет в критична степен. България в момента се намира под 3 мониторинга в областта на правосъдието (…) Когато виждаме председатели на две български партии (ГЕРБ и ДПС-б.р.) в предизборен период да се срещат с Ердоган, това също е израз на разклащането на българския суверенитет“, заяви Христо Иванов.

По думите му веднага трябва да започне работа в няколко посоки. На първо място е подготовката за задаващата се следваща COVID вълна. Още утре на председателски съвет „Демократична България“ ще предложи контактна група да обедини партиите около мерки, които да се приемат преди сформирането на здравна комисия.

На второ място е Планът за възстановяване, който трябва да бъде внесен бързо, но и „да гарантираме, че парите няма да бъдат откраднати и да гарантираме, че парите ще бъдат вложени в истинска модернизация на страната“.

Трябва да се подготви и „бюджет на промяната“, в който възстановяването и подобряването на ефективността на публичните разходи да са ясно залегнали.

„Демократична България“ заявява няколко национални приоритета, за които ще се търси диалог с всички в парламента. На първо място е „решителна реформа и оздравяване на сектор „Сигурност“, включително – лустрация“. Следва възстановяване на енергийния суверенитет: „Да инвестираме 3 млрд., за да построим тръба на Путин – това ли е суверенитет?!“. ДБ се обявява за въвеждане на електронно управление и съдебна реформа, включително по линия на главния прокурор.

„Няма да внасяме законопроект, ще инициираме дебат, ще поканим всички парламентарни сили заедно да дебатираме (…) Диалогът с нашите опоненти е нещо, което ще правим, диалогът с тези, с които гледаме в една посока, е задължителен“, категоричен беше Христо Иванов.