Темата накратко:

  • 46-ото Народно събрание провежда първото си заседание днес;
  • След краткия и изпълнен със скандали живот на предходния парламент и разкритията на служебното правителство, сега всички партии влизат в НС със заявка за промяна;
  • Най-голяма е групата на "Има такъв народ" с 65 депутати, ГЕРБ са втори с 63, а след това идват БСП (36), ДБ (34), ДПС (29) и ИБГНИ (13);
  • ИТН вече предложиха състав на правителство, но го оттеглиха, след като не получиха подкрепа от другите политически сили
  • Към момента няма ясна коалиционна формула, около която да се сформира правителство;
  • bTV ще проследи със специално студио всичко най-важно от днешното заседание - с включвания от мястото на събитието и експертен коментар

Проследете парламентарния ден с нас (най-горе ще намерите най-новата информация):

12:30 На откриването на 46-ото Народно събрание няколко дами се откроиха с избор на смели, ярки цветове за тоалетите си. Вижте какви тоалети избраха жените в Народното събрание за откриването.

12:00 Парламентарните групи на „Има такъв народ“ и ГЕРБ бойкотираха общата снимка пред Народното събрание.

За спомен се снимаха депутатите от БСП, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се! Ние идваме!“. Но и те не бяха в пълен състав.

11:55 Най-логично е БСП да бъде четвъртият играч в Народно събрание заедно с протестните партии, смятат Ивайло Динев и Ивайло-Нойзи Цветков. Според Нойзи правителството на „Има такъв народ“ ще бъде с къс хоризонт.

11:50 46-ото НС трябва да продължи прекратяването на порочни практики на предишни парламенти, смята конституционалистът Симона Велева. Политологът Петър Чолаков обаче не смята, че този парламент ще има дълъг живот.

11:40 „Този парламент няма да е по-лек от другия. До момента, в който има кабинет и се осъществи мандата, ще бъде напрегнато. Осъзнавам, че дотогава предизборните страсти ще продължават“, каза Ива Митева, след като отново бе избрана за председател на Народното събрание.

11:30 Новото правителство трябва да е на база приоритети и програма с важното за българските граждани. Това подчерта пред журналисти премиерът Стефан Янев в кулоарите на парламента.

11:00 Липса на ентусиазъм и желание за съвместна работа вижда в първите минути на новия парламент анализаторите Георги Харизанов и Христо Панчугов.

В студиото на bTV бившият шеф на „Напоителни системи“ честити с ирония на партиите на протеста подкрепата от ДПС, която получиха за избора на Ива Митева за председател на Народното събрание. Според него ИТН ще представят „ултимативно“ проекта си за правителство.

Христо Панчугов, който беше част от „Синьо единство“, посочи, че липсва заявка, че някой иска властта, а не се и вижда да е бил воден диалог. В същото време, той отбеляза, че е константен „разказът как никой не ще да си играе с БСП, а големият въпрос стои – откъде БСП се припознава за желаеща партия“.

10:50 Ива Митева от "Има такъв народ" бе избрана отново за председател на Народното събрание. Другото предложение дойде от БСП - Кристиян Вигенин.

137 депутати гласуваха "за" Ива Митева да застане начело на парламента. Само един беше против, а 99 се въздържаха.

10:40 Главната ни задача в този парламент ще бъде да изпълним волята на народа – да живее в справедлива, богата, просперираща, правова държава. Това заяви в своята декларация от трибуната на Народното събрание Мая Манолова от „Изправи се! Ние идваме!“.

Тя обясни, че тяхната парламентарна група е взела решение да замени в името си „Мутри вън!“ с „Ние идваме“, защото този призив вече не е достатъчен, за да се изгонят мутрите от ежедневието на българските граждани.

„След десетилетия мутризация, провеждана от ГЕРБ, мутрите са добре окопани на всички етажи, във всички власти. Тепърва сблъсъците с тях ще предизвикват катаклизми и турбуленция  в публичния живот. Ние нямаме никакви илюзии, че мутрите доброволно ще се откажат да късат от здравата плът на държавата, но имаме решителността да осветим този процес“, каза Манолова.

10:20 „Искрено пожелавам успех на управляващите, но и ги предупреждавам – България не може да си позволи ново безвремие. Бъдете на висотата на своята отговорност“, каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на първото заседание на 46-ото Народно събрание.

„Промяната минава през политическа мъдрост, държавническо мислене и експертен капацитет. Ако вместо от джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето“, каза още Карадайъ.

10:05 България е в криза, като причина за това е корупционния модел на управление – тук не говорим просто за крадене, а за суспендиране на републиката и на националния суверенитет. Това подчерта в декларация в началото на новия парламент съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

9:55 От името на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова пожела стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората. Тя представи приоритетите на партията, както и предизвикателствата пред новите народни представители. 

9:45 В 46-ото Народно събрание ПГ на ГЕРБ-СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция, заяви . Десислава Атанасова. Тя допълни, че основният им опонент няма да бъдат управляващите партии, които и да са те, а ще бъде хаосът.

9:35 „Ако декларациите на политическите партии за промяна на държавата, а не за постове, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата на служебния кабинет, защото това е посоката, според нас, трябва да се движи страната“, това заяви Тошко Йорданов от ИТН при откриването на 46-ото Народното събрание.

9:20 Народните представители в новото 46-о Народно събрание се заклеха да спазват Конституцията и законите на страната. В пленарна зала прозвучаха химна на България и химна на Европа.

9:00 „Надявам се да видя усмихнати лица и готовност от всеки от Вас да сподели своите знания и умения в полза на България“. Това каза най-възрастният депутат в новия парламент – Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Тя откри първото заседание на 46-ото Народно събрание.

8:58 „Всичко, което се очаква от нас, ни е в главите. Наясно сме с това, което трябва да свършим", заяви депутатът от ИТН Ивайло Вълчев.

8:50 Както и в 45 НС, не вярвам, че това мнозинство ще се запази до края на парламента – всички подкрепиха председателя, след което започнаха плаващите мнозинства, проблемите и противопоставянето. Идвам с настроение да сме си взели поука от това и да има повече разум, отколкото емоции. Това посочи пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова.

8:48 „Има такъв народ“ не се държат все още като политици. Изявлението на Слави Трифонов, с което обяви проектокабинета с премиер Николай Василев, не е програмна декларация на партия. Това коментираха журналистите Валерия Велева и Петьо Цеков в студиото на bTV „Новият парламент: Какво следва?“.

8:40 Най-важната задача е съставянето на кабинет. Това заяви президентът Румен Радев преди да влезе в Народното събрание за тържествената церемония.

„От работата на народните представители зависи да се възстанови доверието в най-важната институция – парламентарната. Реалният парламентарен контрол върху изпълнителната власт“, допълни държавният-глава.

8:25 В парламента ще бъдем отговорна и ясна опозиция, очаквам от всички отговорност, коментира в кулоарите на парламента бившият външен министър Екатерина Захариева.

8:12 Цвета Караянчева и Михаил Миков с коментар за перспективите пред новия парламент. Двамата бивши председатели на НС се разминаха в прогнозите си за възможен нов кабинет. Според Миков може да има споразумение между ГЕРБ и ИТН, но Караянчева не е оптимист за такава възможност.

8:10 Групата на „Демократична България“ дойде организирано до Народното събрание. Съпредседателят на коалицията Христо Иванов обясни, че няма предварителни уговорки за разговори с парламентарните групи.

8:05 "Надявам се да има повече разум, да направим парламент, да го структурираме, да направим правителство и да заработим", заяви Мика Зайкова от „Има такъв народ“, минути преди да даде старта на 46-ото Народно събрание. Според нея следващият премиер трябва да бъде млад и с енциклопедични знания.

8:01 Какво точно ще се случва днес и защо е толкова важно?

На 21 юли стартира 46-ото Народно събрание. Първото заседание започва днес в 9 ч.

Депутатите ще положат клетва, а съгласно Конституцията то ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. Както в 45-я парламент и днес това ще е Мика Зайкова. След откриването ще бъдат избрани председател и заместник-председатели.

bTV ще покаже на живо първото заседание в специално студио - "Новият парламент: Какво следва?" с водещ Мария Цънцарова с начало в 8:00 ч.

8:00 Добре дошли на нашия онлайн репортаж! Новият парламент вече е факт... но какво следва? Заедно ще потърсим отговорите.