Ива Митева от "Има такъв народ" бе избрана отново за председател на Народното събрание. Другото предложение дойде от БСП - Кристиан Вигенин.

137 депутати гласуваха "за" Ива Митева да застане начело на парламента. Само един беше против, а 99 се въздържаха.

Снимка: Ладислав Цветков

„За“ кандидатурата на Кристиян Вигенин гласуваха 35 депутати, против бяха 60, а 137 се въздържаха.

Да работим за по-добри закони

„Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали. Ние трябва да изпълним поетите ангажименти към българските граждани чрез приемането на конкретно законодателство“, заяви в словото си Ива Митева.

Според нея трябва да видим текстове, които гарантират по-висок стандарт на живот, по-добро здравеопазване, по-добро образование, реална съдебна реформа.

Тя пожела „попътен вятър и успехи на всички ни“.

Ива Митева е родена в Разград. По професия е юрист. Професионалния си стаж е започнала през 1998 г. в Министерството на правосъдието. От 2000 г. е назначена в Народното събрание.

Кои са зам.-председателите на парламента?

Шестима души бяха избрани за зам.-председателите на НС – по един от всяка една партия в парламента.

Това са Виктория Василева от „Има такъв народ“, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от „БСП за България“, Атанас Атанасов от „Демократична България“, Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Защо Георги Кадиев не подкрепи кандидатурата на Ива Митева?

Единственият глас "против" поста да заеме Ива Митева бе на Георги Кадиев, който изяви желание да обясни защо е гласувал така.

„Това обяснение по никакъв начин не е срещу г-жа Митева. Това гласуване е тест за гласуването на правителството. Българският народ ни каза две неща на тези избори – отстранете досегашните управляващи и направете го заедно. Липсата на разговори между политическите партии ще доведе до провала и на този парламент“, смята Кадиев.

„Тази отговорност е изцяло на „Има такъв народ“, те са победителите и трябва да поемат инициативата. Липсата на говорене ще доведе до връщането на ГЕРБ обратно на власт“, заяви той.

Председателстващата Мика Зайкова за втори път предаде щафетата на съпартийката си Ива Митева.

„Аз се надявам да има разум и пожелах на Ива да стои четири години на този стол“, каза Мика Зайкова.

След като се снима за спомен на стълбите на Народното събрание Ива Митева обяви, че доколкото произтича от задълженията й, тя лично ще търси подкрепа за проекто-кабинета на „Има такъв народ“ и коментира надписа върху фасадата на парламента.

„Да, ще търся подкрепа, аз винаги съм търсила консенсус и даже като че ли девизът вече „Съединението прави силата“, по-актуалното е „В единството е силата“, зави Ива Митева.

Колко дълго Ива Митева ще остане на позицията пръв между равни зависи от това дали ще се стигне до съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание.

Днес в пленарната зала минаха и други рутинни процедури, всяка една ПГ си избра ръководство. Няма изненада в председателите на парламентарните групи: „Има такъв народ“ – Тошко Йорданов; ГЕРБ- СДС - Десислава Атанасова; БСП - Корнелия Нинова; ДБ - Христо Иванов; ДПС - Мустафа Карадайъ; ИБГНИ - Мая Манолова .

Най-вероятно депутатите няма да почиват през август. В пленарната зала ще бъдат предложени на гласуване няколко комисии – една за промяна в правилника, а другите анкетни - например – за полицейското насилие, за ревизията и комисията по случая за парка „Росенец“.