И първото заседание на 46-ото Народно събрание беше открито от икономическия експерт и депутат от „Има такъв народ“ Мика Закова, станала известна в социалните мрежи като „великата Мика“, след като председателстваше като доайен и първото заседание на 45-ия парламент.

Този път тя забрави първия звънец и химна на България и на ЕС, които трябва да звучат преди клетвите на новите депутати. Отново обаче се отличи с ярки реплики от почетното председателско място:

„Наистина ни чака много работа. Нито ще е лесно, нито ще е бързо, това трябва да го знаят всички българи. Но това е възможно и го показаха нашите колеги от правителството , което работи досега“.

„Разберете, конфронтацията и омразата са път за никъде. И най-тежкият диалог има позитивни резултати, стига разговарящите да имат обща цел. А тя е България“.

„Този, който не помни миналото, е обречен да го повтори. А това е твърде опасно. Не мислете, че тази мисъл е моя и аз съм толкова умна. Не, преди повече от 100 г. я е казал един испански мислител. Така че наистина трябва да помним миналото“.

„Дами и господа, работете заедно, за да осъществите мечтата на България. А мечтите трябва да се сбъдват, дами и господа“.

Днес Мика Зайкова избра да открие Народното събрание в компанията на своя син Михаил, който е адвокат и доктор по право в Ню Йорк.