Делото за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица няма да се гледа по съкратена процедура, а по общия ред, реши съдията Боян Кюртов. То е за укривателство срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови.

Кюртов ревизира определението си за съкратена процедура по настояване на наблюдаващия прокурор Димитър Костов. Ще има разпити на свидетели и вещи лица.

Делото беше отложено, както искаха близките на убития Димитър. Следващото заседание е насрочено за 26 март.

Според съдията довеждането и разпитването на сочения за убиец Рангел Бизюрев, който е арестуван в Дания, е от изключителна важност за изясняване на обективната истина. Все още се очаква неговата екстрадиция.

Разпитът на Рангел Бизюрев е важен, защото в момента двамата близнаци прехвърлят цялата вина за убийството на Димитър Малинов върху него, а те може да се окажат съучастници, заяви майката на Димитър.

„Можеше да изпратят от тук, да отидат до Дания и да бъде разпитан Рангел Бизюрев и да се повдигне обвинение за убийството на Митко“, каза майката Атанаска Бакалова.

Преди заседанието имаше протест пред съда и прокуратурата с искане за отлагане на процеса.

След решението на съдията адвокатката на близнаците Светлана Званчева му поиска отвод заради съмнения за предубеденост. Искането ѝ беше отхвърлено.

Гледането по общия ред ще даде възможност при евентуално екстрадиране у нас на Рангел Бизюрев той също да бъде разпитан. Отпада и възможността присъдата на близнаците да бъде намалена с една трета.

Разследването установи, че смъртта на 24-годишния Димитър Малинов е настъпила в резултат на тежък побои, който му е бил нанесен на 20 юли 2023 г. Тялото му беше намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян.