Жителите на Цалапица протестират за пореден път. Поводът е убийството на 24-годишния Димитър Малинов и поведението на властите след престъплението. Протестът днес се пренесе в София, той е обявен като национален. Хората тук искат доживотен затвор за извършителя.

Пред Съдебната палата се събраха близки, познати и съседи на убития Димитър. Те настояват още за прозрачност при разследването и справедливост.

Искат и обвинението на братята близнаци, които са задържани, да бъде променено. Защото според хората те са виновни за престъплението точно колкото и соченият за убиец. Към момента близнаците са обвинени за това,  че са помогнали на предполагаемия убиец Рангел, като са скрили тялото на Димитър. Хората искат и възможно най-бързо Рангел да бъде задържан. Последното нещо, което се знае за него е,  че е напуснал България дни след убийството и е заминал за Германия, където живее и работи от години.

Вече близо 3 седмици продължава издирването му и все още не е задържан.

По-късно тази вечер протестиращите стигнаха до сградата на Министерството на вътрешните работи. Там те скандираха "Къде е убиецът?" и "Къде е Рангел?". След това поставиха плакати на оградата на училището срещу МВР.

Здравка  Гарова  от Цалапица тръгва за протеста в София заедно с малката си дъщеричка. Тя е близка на майката на убития Димитър и настоява за по-бързо разследване на случая.

„Това, което се случва, е абсурдно. Не искам в моето село да се случват такива неща  и затова съм готова, когато мога и където мога, да присъствам. Извикали са го да излезе. Той се е смял, казал е чао и това за жалост е било последното му чао“, коментира жената.

Стотици хора от селото заминават за протеста с надеждата, че виновните за убийството на Димитър ще получат бързи и най-строги присъди.

„Искаме най-вече справедливост по делото и максимални присъди на всички, участвали в убийството. Очакваме промяна на члена, по който са арестувани близнаците и по-най-бързия начин да се върне от чужбина Рангел“, казва Анелия Попова от Цалапица.

Категорични бяха и пред Съдебната палата в София

„Искаме справедливост за моя син. Едно добро момче беше убито по много жесток начин. Моето дете няма да се върне, но става въпрос за всички български деца“, коментира Атанаска Бакалова, майка на убития младеж.

„Имаме съмнения за чадър от РПУ-Стамболийски. Случаят беше неглижиран още в началото, когато всички знаехме какво се е случило. Чак, когато започнахме да търсим Митко из Цалапица, решиха да се включат служителите от РПУ-Стамболийски“, коментира Ваня Манова.

След престъплението жителите на Цалапица поискаха денонощно засилено полицейско присъствие и повече камери за наблюдение в селото. Така през следващите два месеца в Цалапица през деня ще патрулира жандармерия, а през нощта - специализирани полицейски сили.

Протестиращите искат и шефът на полицията в Стамболийски да бъде дисциплинарно уволнен. Заради извършеното убийство в Цалапица и последвалото напрежение беше махнат шефа на полицията в Пловдив. Вчера лично вътрешният министър представи новия директор на областната дирекция. Да няма повече такива престъпления - е един от основните приоритети, които Калин Стоянов постави на новия шеф на полицията.

Хората заявиха, че няма да спрат с протестите и от понеделник отново продължават с недоволството си в Цалапица