Два месеца след убийството на Димитър Малинов от Цалапица недоволството продължава. Близки и приятели на момчето смятат, че задържаните близнаци Борислав и Валентин се опитват да прехвърлят цялата вина на издирвания Рангел Бизюрев.

За пръв път след жестокото престъпление в „Глас с Тина Ивайлова“ говори жената, която е отгледала Рангел – неговата баба.

Димитър Малинов
Снимка: bTV

В търсене на истината две жени - майката на Димитър Малинов и жената, отгледала Рангел Бизюрев - застанаха пред камерата ни и го помолиха да се предаде.

„Само се моля да е жив, много ми липсва. Искам да му кажа да се прибере, да се предаде, да каже истината. Може да не е негова вината, може другите да са виновни и да прехвърлят всичко на него. Ако не се прибере, той остава беглец за цял живот“, казва Димитрия Бизюрева, бабата на Рангел.

Близнаците, задържани във връзка с убийството на Димитър
Снимка: bTV

„Обади се, аз също съм майка и знам през какъв кошмар минах, минавам и още ще минавам, но искам истината. Ако ти наистина си невинен и нямаш нищо общо, ела, дай показания. Нека виновниците да си понесат наказанието, защото те си сменят показания“, каза Атанаска Бакалова, майка на убития Димитър.

Според близки и роднини на убитото момче Рангел е по-малко виновен от задържаните близнаци Борислав и Валентин Динкови. Това се потвърждава и от доказателствата, събрани до момента за жестокото престъпление.

„Искаме да помолим Рангел да се предаде или да се обади на негов роднина, защото никой тук не вярва, че той го е извършил“, казва Стилян, откарал Рангел до летището.

За последно бабата на Рангел се чува с него на 27 юли. 

Рангел Бизюрев, издирван за убийството на Димитър
Снимка: bTV

„Когато разбрахме за Митко, тогава се чухме и попитах какво е станало. Той каза: „Бабо, недей плачи. Всичко ще се оправи“. Това беше. Повече не съм го чула. Баща му беше казал да отиде на летището, да хване първия самолет и да се предаде на първия полицай. Рангел е страхлив, той не може да извърши сам такова нещо. И момчето, лека му пръст, би ли се дало на Рангел сам да го убива. То също ще се защитава“, казва Димитрия Бизюрева. 

Рангел е единственият внук на Димитрия, който е отгледала като дете. Затова жената призовава: „Да се прибере, да знаем, че е жив. Естествено, ако е виновен, ще понесе наказанието, няма да го оправдаваме. Щом е виновен, да си понесе наказанието. Както и баща му каза и в затвора да влезе, да знаем, че е тук в България, че е жив.“

След случая Димитрия и съпругът ѝ не смеят да излязат от дома си.

„Страх ни е. Първия път дойдоха пред нас, оттогава не смеем да излезем. Те ни нарекоха убийци. Ние с дядото не сме убийци“, казва жената.

Бабата разказа за последните си срещи с внука си Рангел.

„Прибра се на 20-и може би към 00:30 или 1 ч. и каза: „Бабо лягам, искам да ме събудиш в 4 ч., че ще ходя на море“. Стегна си багажа, станах да го изпратя, нищо не видях и не разбрах. После го видях на 23-и вечерта, пак към 1:00 ч., си дойде. Обадих му се: „Рангелчо, утре си заминаваш, няма ли да си дойдеш да се видим“. Дойде си, пак легна и ми каза да го събудя, че щели да го вземат в 3 ч. да го карат до летището. Най-спокойно си приготви багажа и си тръгна. Нищо не съм разбрала да е станало, да е неспокоен. Нито баща му, нито аз, никой не разбра нищо“, сподели Димитрия.

По думите ѝ билетът на Рангел е бил двупосочен.

„Всеки говори, че Рангел се бил заканвал на Митко, но никой не казва защо. Близнакът ми говореше в очите и ме лъжеше. После качва снимка, че е съпричастен с издирването на Митко, обикаля с останалите приятели на Митко да го търси, въпреки че знае къде го е заровил. Затова искаме Рангел да дойде и да се разбере истината“, казва майката на Митко.

Атанаска Бакалова, майка на убития Димитър
Снимка: bTV

Според Атанаска Бакалова е възможно Рангел да е заплашен и затова да се крие.

„Много приятели се свързаха с нас и казаха, че той не е способен на такава жестокост, че е бил приказлив, но да извърши такова жестоко зверство спрямо Митко, няма как да се случи“, допълва майката на убитото момче. 

Рангел Бизюрев, издирван за убийството на Димитър
Снимка: bTV

Снощи на поредния протест след смъртта на Митко и приятелите, и близките му призоваха Рангел да се предаде и да каже истината.

Протестиращите отидоха и до дома на близнаците Валентин и Борислав и скандираха „Убийци“. Те настояват всички виновни да получат справедливи наказания.