Депутатите в парламента дебатират по свалянето на Данък добавена стойност на някои стоки и услуги. Полярните мнения и полемиката по темата не спират вече няколко дни, след като премиерът Бойко Борисов обеща ставката да стане 9% за ресторанти, хотели и книги. Идеята предизвика разнобой между министрите, а депутати направиха предложение за сваляне на данъка и в много други сфери.  От финансовото министерство не подкрепят внесените в парламента 6 законопроекта. 

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че бяха внесени шест отделни законопроекта, почти всички партии бяха единодушни, че ДДС трябва да падне на 9% за книги, ресторанти и туризъм.  

Нашето предложение да важи от 1 юни до края на следващата година. Този бизнес беше буквално затворен, уточни Красимир Ципов от ГЕРБ. 

Снимка: БГНЕС

Валери Симеонов предложи ДДС да стене 9% за целия сектор, който е във фризера - ресторанти кетъринг и развлечения. „Това  противоречи на програмата ни, но нямаше как да предвидим пандемията“, посочи той.

Имаше предложения ДДС да падне и за други сектори и услуги. 

Заради кризата и демографската криза предлагаме намаляване на ДДС на 9% за памперси и детски храни. Ще прецизираме да няма злоупотреби, поиска Йордан Цонев от ДПС.  

А според Боряна Георгиева от „Воля“, това трябва да важи и за спортните зали. „Ще стимулира хората да спортуват и ще им вдигнем имунитета“, каза тя.  

От БСП настояха за сваляне на данъка и за храни и лекарства, което обаче не срещна подкрепа от другите партии.

Министър Владислав Горанов така и не дойде при депутатите, защото според председателя на парламента имал предварително поети ангажименти.