Няма конфликт в кабинета за диференцирането на ставките на Данък добавена стойност за различните стоки и услуги.

Така министърът на икономиката Емил Караниколов коментира позицията на колегата си Владислав Горанов срещу 9% ДДС в няколко бранша. 

"Ако бях министър на финансите - и аз щях да дам такова становище, работата на министъра на финансите е да има повече пари в хазната и по-малко разходи. Работа му е да съхранява държавния бюджет. Не търсете конфликт", допълни той.

Междувременно днес се появи информация, че на коалиционен съвет управляващите са изгладили противоречията си по намаляването на ДДС. Целта на срещата е била да се изгладят противоречията, за да може да се внесе единен текст, който утре влиза в пленарната зала.

ДДС ще е 9% за книги, лекарства и ресторантьори – включително и кетъринг фирми. Междувременно обаче от ВМРО решиха, че хората имат нужда от допълнителна подкрепа в кризата и затова внасят закон за личния фалит.

Хората ще могат да обявяват личен фалит, ако са придобили по време на кризата или в близките месеци, дългове до 200 000 лева.

"Целта ни е да се справим с фигурата на вечния длъжник. Няма закон, който да защитава физическите лица и по този начин длъжниците в България често са жертва на една икономическа криза", каза Искрен Веселинов от ВМРО. 

Не е целта да се облагодетелстват кредитните милионери, посочи още той.  

Християн Митев уточни, че ще се изисква лицето да бъде добросъвестно. Когато задължението е възникнало в резултат на административно нарушение или извършено престъпление – тогава лицето е недобросъвестно, обясни Митев. 

А междувременно по-рано днес Дияна Ковачева беше избрана единодушно от депутатите за омбудсман.