За първи път Вход Господен в Ерусалим беше отбелязан без църквите у нас да раздават върбови клонки. На днешния празник Цветница храмовете бяха отворени, но при засилени мерки за сигурност.

Празни площади, полупразни храмове - това е резултатът от призивите към гражданите да не ходят на църква.

За първи път в историята си българската православна църква реши да не се раздават върбови клонки и цветя, за да не се разпространи заразата. От висшия клир определиха това като компромис.

Снимка: БГНЕС

Дезинфекция, ръкавици и маски предпазваха миряните, осмелили се да дойдат в храмовете, за да отбележат влизането на Исус Христос в Йерусалим като кротък цар на царство, което не е от този свят.

Патриархът оглави литургията в съслужение със Западния и средноевропейски митрополит Антоний и с Мелнишкия епископ Герасим. Дядо Неофит държеше една единствена върбова клонка. В храма имаше малко хора, застанали на разстояние един от друг, с маски и ръкавици.

73-годишната Йорданка също сложи маска, но реши да се помоли пред вратите на църквата. „Какво значение има дали си отвътре или си отвън, важна е молитвата“, казва тя. Знае, че трябва да прекара празниците сама вкъщи.

Много храмове излъчиха онлайн във фейсбук Светата литургия. На места молитвите се чуваха и отвън.

Снимка: БГНЕС

Държавата не се реши да затвори вратите на църквите в условията на коронавируса и обеща финансова компенсация за непродадени свещи по празниците. България е единствената православна страна на Балканите, която не забрани на гражданите си да се черкуват и причестяват по Великден.

Единици бяха посетителите и на троянската света обител днес, за разлика от други години, когато тук хората трудно се разминаваха. Иначе, духовенството бе взело всички мерки - отделни коридори за влизащи и излизащи, забрана за ползване на пейките и охрана. Трафикът по пътищата също беше лек.

Полицейска охрана имаше и пред Троянския манастир. В църквата миряните влизаха по ред. Струпване на хора нямаше. За удобство на вярващите, празничните литургии от Троянската света обител се предават на живо по интернет. Подобна организация на службите е предвидена и за Великден.

  • Разхлабване на мерките: Влизането в България по три критерия, повече ученици в клас
  • Здравният министър с препоръки към църквите за предстоящите великденски празници
  • Без задължителна карантина за транзитно пътуващите през РС Македония и Гърция за Албания
  • Лекари: При родилки с COVID-19, първите ваксини за бебето се отлагат
  • 1681 нови случая на коронавирус, излекуваните са 3192
  • Отварят „зелени коридори“ с иРНК ваксини
  • Ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник, чакаме още две становища
  • Мутафчийски: След празниците може да посрещнем заболяемостта с доста пълни болници
  • Костадин Ангелов: България излиза и от третата вълна на COVID-19
  • Откривателите на българската мутация на COVID-19: Кои са учените, които я изолираха?