Шест партии в следващото народно събрание и много близки позиции между първите две политически сили - под 50 000 гласа разлика. Това сочат данните след обработка на 100% от изборните протоколи на секционните комисии.

Ето и резултатите:

Ето прогнозата на „Маркет ЛИНКС“ за разпределянето на мандатите при обработени 99,58% от протоколите.

  • ГЕРБ-СДС - 69 депутатски места
  • ПП-ДБ - 64 души мандата
  • Възраждане“ - 37 народни представители
  • ДПС - 35 депутати
  • БСП - 24 места
  • ИТН - 11 народни представители. 

Още 40 протокола от секционни избирателни комисии предстои да бъдат обработени. Това обаче няма да бъдат окончателните реазултати, тъй като предстои повторно въвеждане на данните, когато се изчистват някои от грешките в протоколите. Окончателните резултатите ще дойдат в следващите дни.

122 машини не са работили в изборния ден, казаха от ЦИК. Причините ще се изясняват в следващите дни. 123 са сигналите, подадени до комисията за нарушения, но те не включват сигнали за купен вот или манипулация на вота.

До ранния следобед само четири районни избирателни комисии доставиха секционните си протоколи в ЦИК. Макар и първи днес от районната комисия на Ловеч идват с около 6 часа по-късно от предходните избори.

„Безспорно наличието на гласуване с хартия, и с машина налагаше преброяване и на двете създаваше необходимост от повече усилия от страна на комисиите“, каза Валентина Недялкова, председател на РИК-Ловеч.

Същото забавяне са имали и в Сливен - основно заради видеонаблюдението и сгрешените протоколи.

„Не са работили всички с такава техника и се оказва, че стойките за слагане на телефоните някои от тях се счупиха и това създаде дискомфорт на комисиите. Иначе не беше проблем, не са свикнали още, защото в събота трябваше да има тестване“, каза Росица Тодорова, председател на РИК-Сливен.

От ЦИК обаче все още нямат оценка дали видеонаблюдението е забавило процеса.

„На платформата в която се излъчваше в реално време видеонаблюдението вече са публикувани записите, които са направени по време на излъчването в реалния време. Сега с пристигането на РИК се предават и устройствата за видео наблюдение и след като се обработят резултатите ще започне и извличането на записите. Така че ще бъдат публикувани и те“, каза Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

А как неграмотен оглави една от секционните комисии в Пловдив?

„Отговорността е на политическите сили, които в момента предлагат членовете на СИК. Такава е разпоредбата на Изборния кодекс. Изискването е да владеят български език, да имат избирателни права, но всъщност ние проверяваме само второто обстоятелство“, обясниха от ЦИК.

Основната причина за грешки в протоколите според ЦИК е, че са били сумирани преференциите, а това не е било нужно.

Очаква се окончателните резултати от вота да бъдат ясни на 6 април, а имената на депутатите, които влизат в 49-тия парламент - на 9 април.