По-висока избирателна активност в Турция спрямо изборите през октомври миналата година. Това показват данните на Централната избирателна комисия.

Вчера в деветте секции в турския град Чорлу са гласували общо 4875 души, което е с около 300 повече спрямо гласоподавателите през октомври миналата година.

С хартия са гласували 2050 души, а с машина 2867. Всъщност данните на ЦИК показват, че шест от секциите са предпочели хартиената бюлетина. Другите три обаче променят статистиката.

Снимка: bTV

„Не само в Чорлу, а в цяла Турция – ДПС печелят повечето гласове. Така данни на ЦИК при обработени 99% от протоколите показват,  че в южната ни съседка хората са гласували предимно за ДПС. Втори са ПП-ДБ.

В Чорлу всичките девет секции затвориха точно в 20:00 часа. „713 души гласуваха днес в нашата секция. Повечето с хартиени бюлетини - около 500 души“, казва Александра Димитрова, която е член на СИК.

„Там съм учила. Мога да чета, разбирам български и се упътвам. Ама хората, които са възрастни, не знаят български и предпочитат с хартия“, казва и Лиляна Златева.

Броенето на изборните книжа и попълването на протоколите продължи с часове.

В деня на вота сериозни проблеми в секциите в Чорлу нямаше. Това, което най-много затрудни комисиите, беше  фактът, че гласуващите с декларации бяха в пъти повечето от гласоподавателите в предварително заявения списък.

Снимка: bTV

„Четири пъти повече бяха. Много ни усложняваха работата, защото това е допълнително писане“, отчита Александра Димитрова.

До 14 дни изборните книжа от Турция ще бъдат изпратени до България. Това ще стане с дипломатическа поща.