Чумата е смъртоносна за животните, но не е опасна за хората, уверяват експерти от Агенцията по безопасност на храните. Продуктите, дори и заразени, може да се консумират ако са обработени термично.
Димитър живее в съседство с фермата в Болярово, която е със съмнения за чума. През последния месец си е купувал продукти оттам. „Доволен съм, хората са доволни”, казва той.
От вчера стопанството е под карантина и е забранено млякото от овцете да се продава.
Млякото, сиренето и месото не са опасни, уверяват експерти. В замразените продукти обаче вирусът може да остане с месеци. „Една термична обработка прави продуктите абсолютно безопасни и не само могат да се консумират, но и да се продават в цялата страна”, категорична е Александра Митева от дир. „Здравеопазване на животните”.
Хората обаче могат да пренасят механично заразата от стадо на стадо и от регион в регион.
Заради опасността от африканската чума по свинете пък България вдига ограда по сухопътната граница с Румъния. Освен това държавата забрани вноса на свинско месо от Гърция и затегна контрола по границата ни.