Чумата е смъртоносна за животните, но не е опасна за хората, уверяват експерти от Агенцията по безопасност на храните. Продуктите, дори и заразени, може да се консумират ако са обработени термично.

Димитър живее в съседство с фермата в Болярово, която е със съмнения за чума. През последния месец си е купувал продукти оттам. „Доволен съм, хората са доволни”, казва той.

От вчера стопанството е под карантина и е забранено млякото от овцете да се продава.

Млякото, сиренето и месото не са опасни, уверяват експерти. В замразените продукти обаче вирусът може да остане с месеци. „Една термична обработка прави продуктите абсолютно безопасни и не само могат да се консумират, но и да се продават в цялата страна”, категорична е Александра Митева от дир. „Здравеопазване на животните”.

Хората обаче могат да пренасят механично заразата от стадо на стадо и от регион в регион.

Заради опасността от африканската чума по свинете пък България вдига ограда по сухопътната граница с Румъния. Освен това държавата забрани вноса на свинско месо от Гърция и затегна контрола по границата ни.

  • В Пловдивско доброволно са изклани почти всички прасета от "задния двор"
  • Ловците и чумата по свинете: Започна ловът на дребен дивеч
  • Свиневъди искат спешни мерки срещу африканската чума у нас
  • Русия спира вноса на българско свинско
  • Няма африканска чума по свинете в село Бозвелийско
  • Паника и избиване на прасета в Червен бряг заради необяснима кметска заповед
  • Заради огнището на африканска чума: Взеха проби във второ село
  • Умъртвиха всички прасета в Тутраканци заради африканската чума
  • Първи случай на африканска чума по прасетата у нас
  • Има съмнения за африканска чума у нас