Почти всички прасета, отглеждани в "задния двор" в Пловдивска област, попадащи в 20-километровата санитарна зона срещу африканска чума по свинете, са изклани доброволно. Това каза за БТА д-р Чавдар Чавдаров, началник отдел "Контрол на храните" към пловдивската дирекция на БАБХ.

В проверените 38 от общо 74 населени места от зоната са оставени 58 прасета, които са бременни и които ще бъдат изчакани да родят, добави д-р Чавдаров. 
Той уточни, че на ден се проверяват по над 300 животински обекта от едно населено място. По думите му до вчера са били доброволно изклани близо 800 животни.

Нито една проба до момента на територията на Пловдивска област, освен на двете диви прасета, открити край хижа "Здравец", не е дала положителен резултат за АЧС, каза д-р Чавдар Чавдаров.

В областта има две санитарни зони, в които трябваше да бъдат премахнати прасетата от частните стопанства - едната около свинекомплекса в село Белозем и втората за такъв на територията на област Пазарджик. 

Междувременно стана ясно, че положителна проба за болестта е установена и при свинете в софийското село Желява. Това съобщи д-р Димитър Рачев, от ОДБХ-София област, цитиран от БГНЕС.

Според изпълняваните мерки от Българската агенция по безопасност на храните следва в 20 километровата зона всички прасета да бъдат умъртвени.

Очаква се издаването на заповед за сформиране на комисия и започване на обходи за констатиране на наличие на живи прасета, които ще бъдат принудително умъртвени и загробени. 

Българската агенция по безопасност на храните констатира нови случаи на Африканска чума при диви свине и в областите Русе, Смолян и Силистра. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!