Чували с разложени животински останки близо до сливенското село Гавраилово. Според местните хора това са отпадъци oт масовото клане на прасета заради мерките на държавата срещу африканската чума.

В гората над сливеснкото село Гарваилово няма как да се стигне случайно, защото е на около два км след знак за затворен път. Оттам надолу по склона има десетки чували с животински отпадъци. Заради високите температури миризмата е непоносима.

Снимка: bTV

Пътят между сливенските села Гавраилово и Бяла е затворен от години и рядко минават коли.

До зловещата находка стигаме, след като местни хора подават сигнал до протестиращите край Крушаре. От мястото подаваме сигнал на тел. 112.

Оказва се, че в Гавраилово знаят за опасното сметище.

Снимка: bTV

„Оттам едно момче се върна и каза - нямате представа каква смрад е нагоре. Чумата по прасетата я няма, но чумата ще дойде оттам. Как няма да е опасно, дано не слиза в селото”, коментира Здравка Костова, жител на село Гавраилово.

Снимка: bTV

Жената разказва, че там са изхвърлени отпадъците от закланите прасета след заповедта за доброволно клане на домашни животни.

"След като запичнаха да колят, преди това винаги е било чисто нагоре. Колят и хвърлят с торбите вътрешности, да", добави Здравка.

"Мирише. Днес минавам от Сливен за Гавраилово и миришеше,точно там някъде", сподели Марин Маринов, жител на Гавраилово.

Снимка: bTV

Полицаите идват половин час след сигнала. По спешност бе повикан и ветеринарен екип от областната дирекция по храните.

Тепърва предстоят огледи на място и районът ще бъде отцепен.