Започна ловът на дребен дивеч в незасегнатите от африканската чума райони. Министерството на земеделието изисква от ловците два пъти седмично да претърсват за трупове на диви свине. Там където има зараза са забранени всички видове лов. Задължението за претърсването обаче остава.

Ловната дружинка в Съединение е от късметлиите - има много пъдпъдъци, но няма африканска чума.

"Чуваш за какво става въпрос – стреля се като в Афганистан...."
"Пет обходни двойки обхождат района. Досега нямаме намерено тука умряло прасе", твърди Гено Чобанов, ловец от град Съединение.

Заради сезона, индивидуалният лов не е ефективен. 70 човекодни са необходими за да бъде отстреляно едно животно.

Ловецът не може да ловува в царевицата, той не може да види животните, за да произведе изстрел, дори в горската територия има много листа по дървета, по храсти и има силно намалена видимост

Десислав Маринов от русенското село Николово от две години знае, че чумата по свинете ще стигне и у нас, но не е мотивиран да участва в претърсвания без да ловува.

"Това е един парадокс - забранен е ловът поради причина, че евентуално ловците могат да са приносители на африканската чума по свинете. А в същия момент, те в същия район, трябва да претърсват, без оръжие", обяснява Десислав Маринов. 

За ловните дружинки има материални стимули.

"150 лв. плащане за открит труп на дива свиня и 50 лева за отстреляна при индивидуален лов, аз мисля, че това са начините да стимулираме ловците", обясни инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

Русия, Беларус и Чехия са единствените държави, които са се справили с африканската чума като са успели да избият популацията на дивите свине.