Евтанизираха всички прасета в провадийското село Тутраканци.  Там вчера беше регистрирано първото огнище на Африканска чума у нас. Каква е ситуацията в селото сега и има ли опасност заразата да се разпространи?

Умъртвяването и загробването на прасетата в Тутраканци започна снощи и продължи до днес на обяд.

Оказа се обаче, че прасетата в селото са били три пъти повече от регистрираните. Умъртвени са общо 65.

Сега усилията се насочват към мониторинг на всички свине в 10-километровата зона от огнището и вземането на проби от определен процент от тях. Свинете в съседното село Бозвелийско засега няма да бъдат евтанизирани, въпреки първоначалните информации. Към подобна мярка ще се пристъпи само, ако някое от прасетата даде положителна проба за болестта.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни какви са предпрриетите мерки: „Евтанизиране или хуманно умъртвяване на животните в село Тутраканци, автоматично след това – заповед за дезинфекция, в последствие със съдействие на МВР – ограничаване на движението на животни в селото и в 10-километровата  зона”.

Още от вчера със съдействието на органите на МВР e ограничено придвижването и транспорта на домашни свине, съобщиха от МЗХ. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане. 

„Правим всичко възможно да се установи от къде е влязла заразата в  България. За съжаление много са начините, а именно чрез разпространение на продукти, чрез придвижване на  туристи, хора, животни, транспорт на фураж. Имаме обосновано съмнение, че заразяването в конкретната ферма в Тутраканци може да е станало с фураж, който се закупува през Констанца и се разпространява в България”, заяви още министърът.

Изпълнителният директор на  Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев посъветва стопаните при всяко съмнение да уведомяват ветеринарните власти. „Ако прасето показва признаци на заболяване,  да не се търси възможност да го лекуват. Трябва веднага да бъде информирана официалната ветеринарна служба и това е най-правилният начин, за да не се допусне разпространение” подчерта Илиев. Той призова стопаните, особено около зоните с индустриални ферми, да усвоят прасетата си, за да се намали опасността от разпространение на заболяването.

Обезщетение за умъртвено животно ще получат само собствениците, които са го регистрирали.

Една от основните версии е, че Африканската чума е достигнала до България чрез заразен фураж, който е бил купен от Констанца.

  • В Пловдивско доброволно са изклани почти всички прасета от "задния двор"
  • Ловците и чумата по свинете: Започна ловът на дребен дивеч
  • Свиневъди искат спешни мерки срещу африканската чума у нас
  • Русия спира вноса на българско свинско
  • Няма африканска чума по свинете в село Бозвелийско
  • Паника и избиване на прасета в Червен бряг заради необяснима кметска заповед
  • Заради огнището на африканска чума: Взеха проби във второ село
  • Първи случай на африканска чума по прасетата у нас
  • Има съмнения за африканска чума у нас
  • Съмнение за африканска чума по свинете в провадийското село Тутраканци