Чумата по свинете завзема нови територии. Огнищата в страната вече са 57.

В два големи свинекомплекса – край Свищов и Силистра, пробите за заразата дадоха положителен резултат. 

В свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово повторните проби дадоха положителни резултати. Така индустриалните ферми, в които до този момент вирусът на болестта е попаднал, стават пет.

Лошата развръзка дойде след случаите на африканска чума в русенските села Николово, Бръшлен, Голямо Враново, и силистренското Попина.

Заразата в Българско Сливово е хваната навреме, преди още да покоси животните. А мерки за ограничаването ѝ са взети още преди година. Във фермата има над 17 хиляди прасета, всички трябва да бъдат евтаназирани. Няма намерено умряло животно, но преди дни четири са имали симптоми. Пробите се оказват положителни.

Това в единствената свинеферма в района и един от най-големите работодатели в Свищовско. Персоналът ѝ надхвърля 120 души.

Евтаназирането трябва да започне до дни. Предстои да стане ясно кое ще е мястото за загробването на животните.

Продължава и умъртвяването на здрави домашни прасета в близост до свинеферми в няколко области.

Пловдивското село Болярино е на 3 км от най-големия свинекомплекс в района и попада в 20-километровата санитарна зона. Това задължава всички собственици на домашни прасета да ги заколят предсрочно.

Същата съдба очаква и  животните в Белозем. Там местните реагираха остро на мерките. По данни на общината прасетата в селото са около 150, всички са  нерегистрирани. Стопаните разполагат с два дни.

Заради умъртвяването на домашни прасета се готвят и протести в района на Пазарджик и други области до края на седмицата.