Българската агенция по безопасност на храните потвърди ново огнище на африканска чума в индустриалната ферма в село Българско сливово, община Свищов.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първи за областта.

От БАБХ заявяват, че предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

Преди няколко дни четири прасета във фермата са имали симптоми на заболяването. Проба от тях е изпратена в частна лаборатория в Русе. Вчера стана ясно, че е положителна.

Още преди година домашните прасета в селата в района са убити срещу обезщетения от собственика на свинекомплекса.

От сутринта полиция проверява автомобилите на работниците в свинефермата за нерегламентирано внасяне на месо. Фермата е един от най-големите работодатели в Свищовско. Персоналът ѝ надхвърля 150 души.

От началото на юли във всички населени места около фермата, има дезинфекционни площадки, за да не се разпространява заразата.