Две нови огнища на африканската чума край Русе и Силистра – в лично стопанство и в индустриална ферма. Съмнения има за още едно огнище – край Свищов. Първите проби от животните там са дали положителни резултати. В комплекса се отглеждат 17 хил. прасета.

Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви, че първата проба е неофициална.

„Пробата е направена в частна лаборатория, очаква се официално да бъде обявена от БАБХ. Умрели животни в свинекомомплекса няма, а са изпратени пробите контролно, за да се види дали има наличие на африканска чума”, каза Гечев.

Достъпът до свинекомплекса в село Българско Сливово е напълно ограничен. Преминаването се регулира от полиция – те следят работниците от фермата и проверяват багажниците на автомобилите им за нерегламентирано изнасяне на месо.

„Мерките на територията на Община Свищов са още от миналата година – изграждане на дезинфекционни площадки на пътя към свинекомплекса, ограничен е пропускателният режим към фермата”, посочи Гечев и каза още, че няма домашни животни, които да се отглеждат в близост до свинефермата.

По думите на кмета на Свищов, въпреки взетите мерки – човешкият фактор е повлиял за разпространението на заразата. Управителят на свинекомплекса в Българско Сливово отказва коментар, докато не се излезе и втората проба от Националната референтна лаборатория.

Открити са и заразени диви прасета в Южна България.Властите в шест области призоваха стопаните да убият животните си до 2 август.