Властите призоваха стопаните да убият животните си до 2 август в седем области – Шумен, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Сливен.

Мярката е превантивна срещу разпространението на африканската чума. Трябва да бъдат умъртвени домашните прасета във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите.

Снимка: btvnovinite.bg

Пепа и Георги живеят на  около километър от свинефермата в с. Белозем. Затова ще трябва да заколят и трите си прасета. Разбират го едва тази сутрин. По данни на общината прасетата в селото са около 150. Всичките те са нерегистрирани. Стопаните разполагат с два дни, за да ги умъртвят.

Междувременно от общината се подготвят и за най-лошия сценарии. „Бяхме инструктирани да подготвим терени, в които ще бъдат загробвани труповете на умъртвените прасета, ако се наложи. Този терен ще бъде огледан от Басейнова дирекция към РИОСВ. Имаме готовност да реагираме”, допълни Иван Тачев - кмет на с. Белозем.

Тези, които не изпълнят препоръките на властите – ще бъдат глобени. Санкциите са от 150 до 1000 лв.

Очаква се потвърждение на пробите от Пловдив и Силистра.

Българската агенция по безопасност на храните потвърди ново огнище на африканска чума в индустриалната ферма в село Българско сливово, община Свищов.

Започва и евтаназията на животните във фермата в русенското село Голямо Враново.

Спешни мерки за ограничаване на африканската чума бяха взети и в Община Троян. Местната управа е издала заповед за преустановяване на отглеждането на прасета в стопанства от типа „заден двор”. Стопаните имат право да съхранят месото, само ако е преминало термична обработка.

Президентът Румен Радев покани на среща днес следобед представителите на всички институции, ангажирани с овладяването на кризата.

До 5 август трябва да бъдат евтаназирани домашните прасета в област Бургас. Областната епизоотична комисия е взела решение да бъдат умъртвени всички домашни прасета, които се отглеждат в задните дворове и попадат в 20-километровите зони около трите свинекомплекса в областта – един в Ахелой и два в Карнобатско.

Снимка: Лора Стаматис

В бургаското село Равнец пък има съобщение, което приканва стопаните на домашни свине да ги заколят с цел да бъдат предотвратени загуби.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!