Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в землището на село Карлуково, община Луковит, област Ловеч.

Ветеринарните инспектори са установили изхвърлен труп на домашна свиня без идентификационна марка. Веднага са предприети действия, взети са проби за изследване, резултатът от които е положителен за болестта АЧС.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза селото.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влиза град Луковит и ловешките села Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци, Дъбен, Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега, както и врачанските села Кунино и Стояновци.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Извършено е почистване и многократна дезинфекция на мястото, където е установен трупът на свинята.

Предстои осъществяване на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине, свързани с населеното място, 35 дни преди установяване на заболяването.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.