тново регистрираме черен рекорд у нас, свързан с коронавируса. Отчитаме най-голям брой новозаразени в рамките на денонощие от началото на пандемията досега.

Стремително се изчерпват леглата за COVID пациенти в болници и реанимационни отделения. В столицата увеличават интензивните с близо една трета.

Заради ръста на вируса в Бургас вече е в сила вечерен час за непълнолетните, а маските на открито са задължителни. Новите мерки са вече в сила от 18:00 ч. и ще продължат до 31 март.

Снимка: btvnovinite.bg

Рекорден брой новозаболели са регистрирани в областта през последното денонощие – близо 500. Сред тежките случаи е 37-годишна родилка в медикаментозна кома и опасност за живота. 

"Когато е дошла в болницата в петък вечерта, тя е била в много тежко състояние, с тежка двустранна пневмония, с дихателна недостатъчност, и то сериозна дихателна недостатъчност. В понеделник състоянието й вече беше критично и тогава се взе решение да се пристъпи към родоразрешение", съобщава д-р Бойко Миразчийски, изп. директор на УМБАЛ-Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

И в триажния център във Ветрен напливът от пациенти не спира.

"Предните два дни се напълни капацитетът на ковид отделението, има нов етаж открит, имаше едно празно женско легло, което вече го запълнихме", казва д-р Семра Алимолла, дежурен лекар в Спешно отделение на УМБАЛ "Дева Мария".

"Започнаха и деца да идват 12- 15 годишни", допълва Елиана Фратева, ст. сестра в триажния център.

За да облекчи персонала на болниците, общината започна да извозва със собствен превоз изписаните пациенти. 

А Червеният кръст спешно организира дарение на ремдесивир. От организацията съобщават, че "500 броя са разпределени за шест болници в Бургас". 

"Нуждата от това лекарство е голяма. По какъв начин е дошъл, дали чрез дарение, дали чрез редовната доставка, вижте, ние сме лечебно заведение, което изпълнява лечебно-диагностичния план. За нас е важно да го имаме“, казва д-р Бойко Миразчийски, изп. директор, УМБАЛ-Бургас.

Държавната болница в града е увеличила леглата на рекордните 200.

Рекордните близо 9000 души в България се намират лечебни заведения. От тях 729 души са в интензивните COVID-отделения на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на здравното министерство реанимационните легла у нас са 1063. Заети са близо 70 на сто от тях.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-критична е ситуацията в двумилионна София, където до тази сутрин свободните интензивни легла за COVID пациенти бяха едва 75.

До тази сряда местата за настаняване на най-тежките случаи бяха 339. От тях 80% са заети.

По-късно, след наше запитване за заетостта на реанимациите, стана ясно, че с нова заповед столичното РЗИ ги увеличава с една трета - до 482. Така, поне на хартия, свободните легла вместо 20 на сто са 45%.

Д-р Боян Христовски и д-р Йоана Христова от COVID отделението на болница „Света София" казват, че третата вълна е най-мощната досега.

Снимка: btvnovinite.bg

„Почти постоянно имаме 100  процента заетост на леглата, натискът е огромен! Тоест свободни легла много трудно се намират!“, казва д-р Христовски.

„В момента има страшно много хора, които няма как да ги приемем! Звънят по телефони, за съжаление ги насочваме към други болници“, допълва д-р Христова.

И шестте реанимационни легла в болницата са заети. Стационарните 32 – също.

Снимка: btvnovinite.bg

„Свободно интензивно легло не сме имали от отдавна... Интензивните легла веднага се запълват!“, казва д-р Христова.

Подобна е ситуацията в останалите болници в София, затова от тази сряда столичното РЗИ увеличи интензивните легла. Остава обаче неясно дали ще има медици, които да ги обслужва, а по думите на д-р Мария Чорбева от РЗИ-София „доказаха колеги, че могат да се мобилизират, ще се намери персонал“.

В Ямбол също вече са на ръба. Единствената COVID реанимация в областта е пълна.

"Преместиха спешната хирургия в Свети Йоан Рилски, за да си починат анестезиолозите, но това е много условно казано,тъй като те като е пълна реанимацията няма как да бъдат без анестезиолози", казва Донка Желева от РЗИ Ямбол.

Снимка: btvnovinite.bg

Здравният министър увери, че въпреки натискът системата ще издържи. По думите му реанимационните легла в страната са достатъчно.

Почти цялата страна продължава да бъде в лилавата зона по заболеваемост  от COVID-19 с изключение на област Търговище.

София вече е лидер по заболели – близо 950 на 100 хиляди души. Картата е изготвена от екип на bTV Новините на базата на данните от Единния информационен порта.

Снимка: btvnovinite.bg

За първи път от началото на пандемията броят на новозаразените за едно денонощие е близо пет хиляди при направени близо 20 000 теста. Тоест продължава тенденцията близо 25 на сто или всеки четвърти изследвал се да е положителен.

Загубилите битката с вируса през последното денонощие са 119 души. Близо 12 500 дози ваксини са поставени.

  • Служебният премиер призова за масова ваксинация
  • 429 нови случая на COVID-19 у нас
  • Лекари: Преболедувалите COVID са изложени на по-голям риск в жегите
  • На плаж в пандемия: Спазват ли се противоепидемичните мерки по морето?
  • 393 нови случая на коронавирус за последното денонощие у нас
  • Намираме се в началото на четвъртата COVID вълна (ОБЗОР)
  • Близо 350 нови случая на COVID-19 у нас
  • На база секвенираните проби: „Делта“ вариантът на COVID-19 преобладава у нас
  • Кацаров: България жертва възрастните, грешки са стрували над 10 000 живота
  • От 29 юли нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19