Църковни празници при извънредно положение. Православните храмове ще останат отворени, но при спазване на строги мерки за сигурност.

Църквата подкрепя мерките на правителството и на Цветница няма да бъдат раздавани цветя и върбови клонки, а на Великден ще гори миналогодишният Благодатен огън.

Около час светската държава и църквата преговаряха кой първи да отстъпи така, че Цветница и Великден все пак да се отбележат в религиозния календар, но да са лишени от пищност и струпване на миряни.

Премиерът дойде на крака при патриарха, но за да спази дистанция, само се поклони без да му целуне ръка. Заради най-ревностните християни храмовете остават отворени, Благодатният огън ще е от миналата година, а осветени върбови клонки за Вход Господен няма да се раздават, защото не е възможно да бъдат дезинфекцирани.

Премиерът обяви, че големите християнски празници ще се празнуват с литургии, при висока хигиена и без струпване на хора.

„Не мога… не мога да издам такава заповед, с полиция, да изгоня хората и да затворя вратите. Църковните камбани ще бият, те са ни спасили от робството“, каза премиерът Борисов.

Представител на висшия клир съобщи, че църквата прави най-големия компромис в своята история и няма да раздава върбови клонки на празника Вход Господен в Йерусалим.

„Не знам дали в историята  сме  правили такъв компромис, но решихме, че най-важното е да има литургии, тържество, а върбови клонки можем да раздадем и на Света Троица, когато се раздават цветя“, заяви ловчанският митрополит Гавриил.

Светият синод също така се отказва от пътуване с правителствения самолет до Израел за Благодатния огън, а ще използва запаси, останали от миналата година.

Снимка: Ладислав Цветков

Премиерът призова хората да не ходят на църква, ако наистина нямат необходимост, и обяви, че самият той няма да влезе в храма на Великден, въпреки че не пропускал.

Министерството на вътрешните работи е разработило план, по който миряните  ще влизат и излизат от църквите, а по пътищата към манастирите ще има специален контрол, който да предотврати струпването.

На входовете на църквите свещеници ще раздават маски и дезинфектанти, но само от самосъзнанието на хората зависи дали ще поискат църквата да ги приюти и приласкае или ще предпочетат да се зарадват на Божието Възкресение от домовете си.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 443 10 130 880
Света 5 592 354 8 087 347 950 2 368 891
Заразени* Нови Починали
България 2 443 10 130
Света 5 592 354 8 087 347 950
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer