bTV Новините празнуват 20-ия си рожден ден с най-високата оценка от зрителите. Това е редакцията с най-голямо и нарастващо доверие и източникът на най-обективната ТВ журналистика в страната според национално представително проучване на „Маркет Линкс”*, проведено през октомври 2020 г.

Заслужено доверие

В година на безпрецедентна глобална пандемия, събития и конфликти от световно и национално значение, нюзрумът на bTV е поставен на първо място по отношение на достоверното отразяване на международни новини (според 49,6% от анкетираните), ексклузивна информация и интервюта (според 41,8%) и с обективно представяне на извънредни събития на живо (според 41,2%).

Снимка: bTV

Най-много зрители определят bTV и като най-независима и равноотдалечена от политическо влияние, а над 40% ще следят следващите избори в ефира на медията.

Най-много потребители (34%) се доверяват на btvnovinite.bg като първи източник на информация сред новинарските сайтове. Над 42% от анкетираните пък биха проверили истинността на съмнителна информация именно чрез каналите на bTV.

Снимка: bTV

„Да задържиш доверието на зрителите 20 години и дори да го увеличиш във време на предизвикателства е най-голямото признание за значимостта на bTV Новините. Това е и доказателство за нуждата от качествена, независима и безпристрастна журналистика за хората в България в миналото, днес и в бъдеще“, коментира Флориан Скала, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Иновации на екрана и отвъд

20 години след излъчването на първата си емисия bTV Новините са на първо място и с атрактивния начин на представяне на информацията – според над 43% от зрителите. Новатор в технологиите, телевизията въведе преди всички останали 3D-mapping, 360˚ видео и добавена реалност в ефир, както и 360˚ livestream.

Уникалното за Централна и Източна Европа високотехнологично интегрирано студио, което стана дом на новините и актуалните предавания на bTV през 2019 г., влезе в топ 5 на най-престижния конкурс за маркетинг и дизайн в областта на медиите в света. Но най-важната му функция е, че помага на публиката да задържи вниманието си към най-важното от деня.

Две десетилетия близо до хората

Всичко започва на 18 ноември 2000 г., когато, след месеци усилена подготовка, се излъчва първата емисия на bTV Новините. За първи път зрителите научават най-важното от деня не от един, а от двама водещи – една от десетките иновации, които bTV въвежда в телевизионната журналистика в България.

Снимка: bTV

За по-малко от година след първата си емисия bTV Новините се утвърждават като абсолютен информационен лидер, като преломният момент е 11 септември 2001 г., когато цяла България проследява на живо атентатите в САЩ чрез ефира на bTV.

20 години по-късно bTV Новините остават най-близо до хората и първи сред всички телевизии, към които зрителите биха се обърнали със свой проблем или сигнал.

Снимка: bTV

Години наред лицата на нюзрума и редакционните екипи посвещават времето и енергията си в полза на редица социално значими каузи.

*Национално представително проучване на „Маркет Линкс“ с извадка от 1017 лица на възраст 18-54 г., проведено през октомври 2020 г.