В навечерието на 20-ата годишнина на bTV Новините, репортерите и операторите на редакцията с най-високо доверие в България започват серия от лекции със студенти по журналистика.

Това се случва на фона резултатите от социологическо проучване на Маркет линкс*, според което близо 44% от зрителите са посочили, че имат най-високо доверие на журналистите на bTV, което ги поставя на първо място сред всички телевизии в България.

В серията онлайн лекции „Новините отвътре“ първи своя опит споделиха Десислава Ризова и оператора Иван Филчев, които разказаха от първа ръка на бъдещите си колеги от УНСС как се правят ТВ новини и каква е рецептата за независима и достоверна журналистика в море от дезинформация и алтернативни факти. 

„Опитът има значение за начинът, по който работиш, но опитът не е всичко. Най-важен е талантът и желанието да си честен със зрителя, както и да го оставиш сам да си съставиш мнение за новините от деня,“ коментира Десислава Ризова.

Тя започва журналистическата си кариера през 1999 и 10 години трупа опит в печатните медии. С телевизията се среща през 2009 и година по-късно се присъединява към редакцията с най-голямо доверие в България - тази на bTV.

За своята журналистическа работа Десислава Ризова получава редица признания, сред които награда за телевизионна журналистика „Свети Влас" за отразяването на украинската криза през 2014. Същата година става и Репортер на годината на bTV, „Жена на годината“ в категория „Телевизионна публицистика“ в конкурса на сп. „Грация“, както и носител на приза „Златно перо” на Годишните награди на Съюза на българските журналисти в категория „Електронни медии - телевизия”. През 2018 г. Ризова е отличена и в категория „Телевизия” на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората”.

Иван Филчев е оператор на bTV Новините още от самото създаване на редакцията през 2000 година. Носител е на множество награди за операторско майсторство, сред които от конкурса ''Валя Крушкина – журналистика за хората“  през 2018 и 2019, както и от Годишните награди на Съюза на българските журналисти през 2020.

Иван е бил на най-горещите точки по света, разминавал се е на косъм с мина в Афганистан, бил е арестуван в Алжир и е бил сред престрелките в Ирак, но както казва самият Иван – „който го е страх от мечки, не ходи в гората“, и шеговито допълва, че за последните 20 години се е возил повече на хеликоптер отколкото на трамвай.

* Проучването е проведено през октомври 2020 сред 1000 респонденти на възраст 18-54 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!