Официално беше обявено, че британският вариант на коронавируса се разпространява вече и у нас. Въпреки това засега властите не планират ново затягане на ограничителните мерки.

Националният център по заразни и паразитни болести доказа мутиралия вариант на вируса в 8 болни в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон компанията „АстраЗенека“, от която страната ни е поръчала най-голям брой ваксини, в началото ще достави по-малко количества от предвидените. Според здравния министър Костадин Ангелов това няма да се отрази на ваксинационната кампания в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

Проучването на специалистите от Националния център по заразни и паразитни болести продължава. До момента британският вариант на вируса е потвърден в 8 проби. Това засега не провокира ново затягане на мерките у нас.

Остава сценарият за поетапно разхлабване - от февруари големите ученици се връщат в училище на ротационен принцип, ще отворят и залите за извънкласни дейности. Здравният министър заговори за разхлабване в сектор култура и спорт, като обясни, че 14 дни след тази крачка, ще се мисли за следващата.

При изследването на вирусния геном на 43 проби, взети от българи, в 8 от тях са открити доказателства, че става въпрос за британския вариант на вируса, който се разпространява по-бързо и изправя здравните системи пред предизвикателства.

"Апелирам за разумност и затова хората, върнали се от чужбина, да нямат много контакти с други хора, да се самоизолират и ако могат, да се тестват", призова проф. Тодор Кантарджиев, Национален център по заразни и паразитни болести.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от потвърдените проби са на пациенти на ВМА и на частна лаборатория в София. Работата на специалистите продължава с анализиране на още проби. Проучване показва, че ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" е ефективна срещу британския вариант на вируса.

Снимка: btvnovinite.bg

"Хората трябва да спазват мерките и добрата новина е, че ваксините, които в момента се прилагат в нашата страна, например тази на "Пфайзер" е ефективна и срещу новия вариант. "Модерна" и "Астра Зенека" – също се очаква да започнат проучвания", казва специалистът по клинична имунология д-р Цветелина Великова.

Междувременно стана ясно, че ако ваксината на "АстраЗенека" бъде одобрена, в началото компанията ще достави по-малко от планираните количества за ЕС. А България е поръчала най-много дози именно от нея.

Планът за годината е да получим 4,5 милиона дози. И 2 милиона от друга компания, която също разработва аденовирусна ваксина и чака одобрение.

"На двете фирми, които ги произвеждат, ще дойдат за над 3 милиона граждани, ако намалеят количествата очакваме за около 2 милиона, което е абсолютно достатъчно за нашата държава, не очаквам никакви последствия за България", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В коментар за bTV от „АстраЗенека“ посочват:

Снимка: btvnovinite.bg

"Въпреки че няма планирано забавяне на доставките на нашата ваксина, при получаване на одобрение от европейския регулатор, първите количества ще бъдат по-ниски от първоначално предвидените, поради намалени обеми в производството на ваксината в европейската ни верига за доставки".

От компанията обясниха още, че работят за увеличение на обема на производството на ваксината - през февруари и март ще доставят десетки милиони дози на Европейския съюз.

Здравният министър твърди, че това няма да повлияе на ваксинационния план в България. От самата компания засега няма информация колко точно по-малко количества спрямо плана ще доставят в началото, както и кога ще ги компенсират. Процесите са динамични.

Другата седмица у нас ще пристигнат около 14 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, с които се компенсира по-малкото количество, което получихме при последната доставка. През новата седмица чакаме и 3600 дози от Модерна.

А новите случаи на COVID-19 у нас за денонощие са 566. 58 души са починали, а 1248 излекувани. 26 101 са общо ваксинираните у нас.

  • Опашки за ваксина и от членовете на СИК
  • Над 41 хиляди души се записаха за ваксинация в електронния регистър
  • Заради високата заболеваемост: Спират плановия прием и операции в София
  • Атака срещу е-системата за ваксините
  • Спират плановите операции и в МБАЛ-Шумен
  • Случаи на COVID-19 в две училища във Великотърновска област
  • Липсващата държавна подкрепа безпрецедентно обедини музикантите у нас
  • Мерките в червените зони: Спират плановия прием в болниците
  • Брънзалов: Да не противопоставяме ваксинационните пунктове на личните лекари
  • „Пирогов“ спира плановия прием, плановите операции и свижданията