Фармацевтичната компания „АстраЗенека“ ще достави с 60% по-малко ваксини от предварително предвидените за ЕС през първото тримесечие на годината заради производствени проблеми, предадоха световните агенции. До края на март месец от препарата им ще бъдат осигурени 31 млн. дози, а не 80 млн. 

Новината идва, след като „Пфайзер“/ „Бионтех“ забавиха доставките на тяхната ваксина през седмицата. Остава под въпрос дали ограничените количества ще възпрепятстват плана за ваксинация в ЕС. 

От компанията коментираха за bTV, че "въпреки че няма планирано забавяне на доставките на нашата ваксина, при получаване на одобрение от европейския регулатор , първите количества ще бъдат по-ниски от първоначално предвидените, поради намалени обеми в производството на ваксината в европейската ни верига за доставки".

"Продължаваме да увеличаваме обема на производството на ваксината ни, като през февруари и март ще доставим десетки милиони дози на Европейския съюз", допълват от „АстраЗенека“.

Компанията планира начало на доставките за блока на 15 февруари. Европейската агенция по лекарствата обяви, че може да вземе решение за ваксината на „АстраЗенека“ на 29 януари.

Говорител на компанията заяви, че няма да има закъснение в планираното начало на изпращането на ваксината, ако се получи одобрение от ЕС.

„Представители на „АстраЗенека“ обявиха закъснения в доставката на ваксини спрямо предвижданията за първото тримесечие на годината. ЕК и страните членки изразяват дълбокото си недоволство по този въпрос. Настоявахме за точен график на доставките на базата, на който страните членки да планират ваксинационните си програми, при условие че бъде разрешено пускането на пазара на ваксината“, посочи  европейската комисарка по здравеопазване Стела Кириакидис, цитирана от БТА. 

ЕС има сделка за закупуването на най-малко 300 млн. дози от „АстраЗенека“ с опция за допълнителни 100 млн. дози.

Компанията се е ангажирала да достави над 3 млрд. дози по света.