Доказани са 8 случая на наши сънародници с така наречения "английски вариант" на коронавируса, потвърдиха от Националния център по заразни и паразитни болести. За новия вариант информира и здравният министър при посещението си във Варна. 

"Общо 8 са пробите с доказан нов вид на COVID-19, който е идентичен с варианта на вируса в Англия", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.  

Една от тях е от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко от ВМА и няколко от частна лаборатория, уточни министърът. 

"Хубавото за този нов вариант е, че той се повлиява от ваксините, които са налични на пазара към момента. Лечението е същото без промяна", увери проф. Костадин Ангелов. 

Министърът добави, че няма да се налага промяна в мерките заради новия вариант на вируса.

"Всичко, което говорим до момента, сме го съобразили с тази опасност. Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образование с учениците в детските градини и яслите, както и тези в начално училище. Сега ще разхлабим мерките в секторите "Култура" и "Спорт" и след това ще наблюдаваме 14 дни каква ще бъде тенденцията, за да видим какво ще предприемем като следваща крачка“, обясни министърът на здравеопазването.

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести, посъветва хората, върнали се от чужбина, да нямат много контакти с други хора, да се самоизолират, и ако могат да се тестват. Според него не е необходимо въвеждане на нови ограничения.

Във Варна министър Ангелов коментира и информацията,  че "АстраЗенека" ще достави 60% по-малко от предвидените ваксини за ЕС за първите няколко месеца. Той обясни, че това няма да забави ваксинационния план в страната. 

В системата на образованието броят на желаещите да се ваксинират вече надхвърля 30%, докато изходното число беше едва 21 на сто, каза още министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му същата е тенденцията и в системата на социалното подпомагане.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!