Водят се задкулисни преговори за съставяне на правителство. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов пред част от министрите си, събрани на среща в дома му в Банкя, която беше излъчена във „Фейсбук“ профила му. 

„Докато продължават да текат с пълна сила задкулисните преговори за кабинет между Радев, Трифонов и подопечните им партии в парламента, ние не спираме да работим и да управляваме успешно пандемията“, каза Борисов. 

По думите му мораториумът пречи на правителството в оставка да си върши работата: „Вчера президентът Радев, садейки поредното дърво, каза: „Правителството да работи“. Ми, добре, ние се надявахме по-бързо да ни остържат, но иска да работим. В същото време неговите подопечни малки партии в парламента наложиха мораториум. То е противоконституционно, а и касае цялата администрация, не на Министерския съвет, на всички, абсолютно противоконституционно, но го наложиха. Не мога да им разбера играта. Той казва работете и носете отговорност, докато аз се мотая, за да тече задкулисието в момента“. 

Той обвини държавния глава, че е запазил мълчание за шпионския скандал в Чехия. Коментиран беше и съпредседателят на „Демократична България“ Хрито Иванов. 

 „Разочарованието" на Христо Иванов от президента ни изенада. Неговата партия не изглеждаше разочарована, когато падна на колене пред „Дондуков“ 2. Не видяхме и никакво колебание в тях, когато арогантно отказаха дори диалог с нас за съставяне на проевропейско правителство, а в същото време подкрепиха категорично и безусловно Станислав Трифонов - съответно и Румен Радев. На базата на какво го направиха? Политическа идеология, програма”, заяви премиерът в оставка. 

Борисов коментира и скандала с уволнения преподавател от УНСС заради реакция на негово посещение в университета по време на предизборната кампания. 

„Нека не ни забъркват в скандалите в УНСС. Със 7,5 млн. лв. помогнахме от изоставен строеж да се направи модерен корпус, но никога не сме си позволявали да агитираме, да използваме студентите, преподавателите и т.н.“, добави той. 

Според него кабинетът в оставка е отчита все по-добри резултати в битката с пандемията, като даде пример, че все повече ученици са се върнали в клас.

Той припомни, че през май всяка седмица страната ни очаква по над 270 000 дози ваксини на „Пфайзер“, а през юни – по 410 000 дози седмично.